Teknoloji

NASA Mars 2020 uzay aracının iniş kamerasını test ediyor

nasa mars 2020Curiosity ve NASA’nın Mars’a gönderdiği diğer uzay araçları, güven içinde inebilmek için geniş ve düz alanlar aramıştı. Ancak NASA Mars 2020 isimli yeni uzay aracıyla bu durumu değiştiriyor. Yeni araçta kullanılacak kamera tabanlı navigasyon sistemi, zemini değerlendirebilecek ve iniş esnasında yaşanabilecek potansiyel problemler konusunda uyarıda bulunabilecek. Böylelikle uzay aracının selefi tarafından keşfedilmemiş bölgelere iniş yapabilmesi mümkün hâle gelecek. Resmi adı “İniş Aracı Görüş Sistemi” (LVS) olan kameranın test süreci de başlatıldı.

NASA kamerayı Kaliforniya merkezli uzay ve havacılık şirketi Masten Space Systems tarafından geliştirilen deneysel bir rokete yerleştirdi. LVS, otomatik iniş ve kalkış imkanı sağlayan sistemin bir parçası olarak test ediliyor.

LVS, uzay aracı iniş için alçalmaya başladığında tam aşağısında kalan bölgenin fotoğrafını çekiyor ve aracı inişte yönlendiriyor. Gördüklerini araca yüklü haritayla karşılaştıran sistem, tam olarak inilmesi gereken konumu tespit ediyor. Buna ek olarak, iniş sahasında aracı bekleyen bir tehlike olup olmadığı da bu esnada görülüyor. Eğer bir tehlike tespit edilirse sistem uzay aracını iniş için daha güvenli bir bölgeye yönlendiriyor.

NASA Mars 2020 ile daha önce görülmeyen detaylara ulaşmayı amaçlıyor

NASA, LVS ve türevi gelişmiş diğer sistemler sayesinde Mars 2020 ile kızıl gezegenin daha önceki görevlerinde keşfedilememiş bölgelerine gitmeyi ve yeni detaylara ulaşmayı hedefliyor.

İLGİLİ HABERLER