Teknoloji

NASA insansız hava araçları için bir hava trafiği kontrol sistemi hazırlıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

google-project-wing-290814

The New York Times’ta yer alan habere göre, NASA insansız hava araçları için bir hava trafiği kontrol sistemi inşa ediyor. ABD Uzay Ajansı yerden 120 ila 150 metre yükseklikte, yani yaygın hava araçlarından daha alçak bir irtifada, uçan bu araçlar için hazırladığı bu sistem üzerindeki çalışmalarını Google’ın genel merkezinden 6.5 kilometre uzaklıktaki Moffett Field üssünde sürdürüyor. Sistem bölgedeki insansız hava aracı trafiğini kontrol edecek, araçların binalara çarpmasını önlemeye çalışacak ve bu araçlar için olumsuz etki yapabilecek hava koşullarını tespit için tarama işlemi gerçekleştirecek.

İnsansız hava araçları için oluşturulan kontrol sisteminde tam teşekküllü hava trafik kontrolünde uygulanan tüm prensipler geçerli olacak. Sistem tamamen bir otomasyon çerçevesinde faaliyet gösterecek. NASA adına programı yürüten Parimal H. Kopardekar, program için ilk başvuruların seyrek nüfuslu bölgelerde alınacağını, boru hatlarının veya ekinlerin izleneceğini belirtti. Kopardekar önümüzdeki yıl içinde harekete geçmeyi umduklarını sözlerine ekledi.

Büyük şirketler perakendenin geleceğine dair planlarında insansız hava araçlarıyla teslimat konusuna büyük önem veriyor. Amazon ve Google şimdiden bu konudaki planlarını açıklasa da, şirketler mevzuatların ilerisinde yer alıyor. İnsansız hava araçları hobi amacıyla başkalarını tehlikeye atmadan kullanılabilse de, ABD Federal Havacılık Ajansı ticari kullanıma halen müsade etmiyor. NASA’nın kontrol sistemin bu iznin çıkması konusunda yardımcı olabileceği düşünülüyor.

İLGİLİ HABERLER