Bilim

NASA: 2014 modern zamanların en sıcak yıl oldu

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

nasa-isinma-180115

NASA ve ABD Ulusal Okyanus Atmosferik İdaresi (NOAA) bünyesindeki bilim adamları tarafından gerçekleştirilen analizler, 2014’ün modern zamanların en sıcak yılı olduğunu ortaya koyuyor. 1998 dışında en sıcak yıllar listesinin tamamının 21. yüzyıl içinden oluşması da ayrıca dikkat çekiyor. NASA’dan yapılan açıklamaya göre, bu sonuçlar atmosfere salınan karbondioksit ve diğer maddelerin yol açtığı uzun soluklu ısınma eğiliminin bir halkasını oluşturuyor.

Rutgers Üniversitesi bünyesinde iklim çalışmaları yapan Jennifer Francis, dünyanın günümüzde 100 yıl öncesine kıyasla daha sıcak olduğunu belirtti. Francis bu 100 yıllık dönemin 5000 yıla kadar uzatılabileceğine de dikkat çekti.

Küresel sıcaklık verilerini inceleyen NASA ve NOAA, Dünya yüzeyinin sıcaklık kayıtlarının tutulmaya başlandığı 1880’den bu yana 0.8 santigrat derece ısındığını belirtti. NASA, söz konusu sıcaklık artışının önemli kısmının son 30 yıl içinde gerçekleştiğinin altını çizdi.

NASA’nın Goddard Uzay Çalışmaları Enstitüsü’nün direktörlüğünü yürüten Gavin Schmidt, 2014’ün sıcak yıllar serisinin en son halkası olduğunu ifade etti. Yıllar tek tek incelendiğinde sıralamanın kaotik hava durumu örneklerinden etkilendiğini belirten Schmidt, uzun dönemli iklim değişikliği eğilimlerinin ise insan kaynaklı nedenler ile ortaya çıktığını ifade etti.

İLGİLİ HABERLER