Teknoloji

MyShake Android telefonu deprem dedektörüne dönüştürüyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

myshake android

Bilim adamları, akıllı telefonların gücünün de yardımıyla depremleri önceden tahmin etmek için yeni bir yol geliştirdi. Google Play Store’da yerini alan MyShake Android uygulamasının altında UC Berkeley bünyesindeki bilim adamlarının imzası bulunuyor. Uygulamanın çıkışıyla eş zamanlı olarak Science Advances’ta bir makale yayınlayan bilim adamları, MyShake ile akıllı telefonları arka planda çalışan birer deprem dedektörüne dönüştürüyor.

Telefonun ivmeölçer verilerini gerçek zamanlı olarak inceleyen uygulama, sismik aktivite profiline uyan titreşimleri merkeze iletiyor. Bilim adamları, uygulamanın çok sayıda kişiye ulaşmasıyla birlikte dağıtılmış bir sismograf oluşturmayı ve büyük miktardaki ham veriyi daha kullanışlı kaynaklara dönüştürmeyi amaçlıyor.

Uygulama, telefonlara yerleştirilen ve hassasiyetleri giderek artan ivmeölçerlerden faydalanıyor. Bu sensörler, depremlerin belirgin hareketlerini günlük olağan titreşimlerden ayırabilecek kadar hassasiyet sahibi haline gelmiş durumdalar. Telefonlardan aynı anda yeterli sismik sinyalin gönderilmesi durumunda uygulama depremlerin ilk belirtilerini algılayabilecek ve ABD Jeolojik Araştırma Merkezi’ni durumdan haberdar edecek. Merkez de ilgili kurumları ve bölgedeki insanları alarm durumuna geçirecek. Bu ilk titreşimlerin ana sarsıntı öncesinde kaydedilebildiğini de belirtmekte fayda var.

Telefon düz bir yüzeye düzgünce yerleştirildiğinde MyShake’in sorunsuz biçimde çalışabileceği belirtildi. Ekibin iyi sonuçlar alabilmesi için 12 bin kilometrekarelik bir alanda uygulamanın yüklü olduğu 300 telefona sahip olması gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER