DosyaManşetler

MWC 2016: Hangi şirket hangi yeni ürünler ile geliyor? Tahminler burada

mwc15-photo

MWC 2016 için artık geri sayım başladı. Bir haftadan az bir zaman sonra, mobil teknoloji dünyasının en büyük etkinliği Barselona’da gerçekleşecek. Birkaç aydır dedikodularının bu sayfaları süslediği mobil cihazları ve teknolojileri yerinde görme ve tanıma fırsatı elde edeceğiz. Teknoblog olarak geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Mobil Dünya Kongresi’ni yerinden takip edeceğiz. MWC 2016 başlamadan önce gelin bir toparlama yapalım; MWC hakkında kısa bir bilgi verelim, MWC’ye katılacak olan ağır topların hangi yeniliklerle ziyaretçilerin ve tüketicilerin karşısına çıkacağına birlikte bakalım.

MWC nedir, ne zaman düzenleniyor?

MWC’nin açılımı Mobile World Congress. Bunu Türkçe’ye farklı şekilde çevirenler var, ancak biz Teknoblog olarak senelerdir Mobil Dünya Kongresi olarak çeviriyoruz ve o şekilde bahsediyoruz. Dünya GSM Birliği tarafından düzenlenen bu etkinlik mobil teknoloji dünyasının en büyük buluşma noktası olarak nitelendirilebilir.

MWC 2016, 22-25 Şubat tarihleri arasında Barselona’da düzenleniyor. Haftasonunda ise genellikle MWC’ye katılacak şirketlerin düzenlediği özel basın etkinlikleri yer alıyor. Samsung, LG, Huawei, ZTE gibi şirketler özellikle pazar günü düzenleyeceği etkinliklerle MWC 2016’da sergileyecekleri yeni ürünlerini önceden tanıtacaklar. Bu da demek oluyor ki, pazar günü Teknoblog’da epey fazla sayıda yeni ürün duyurusu haberi göreceksiniz.

MWC 2016: Samsung

galaxy-s7-unpacked-thenextgalaxy-160216

Samsung, 21 Şubat Pazar akşamı Türkiye saatiyle 8’de başlayacak Unpacked 2016 etkinliğinde yeni Galaxy S7 serisi Android telefonlarının duyurusunu gerçekleştirecek. Samsung’un iki ya da üç adet Galaxy S7 çeşidi çıkaracağı söyleniyordu, ancak şu an için Galaxy S7 ve Galaxy S7 Edge’in bulunduğunu biliyoruz. Aslında bir de Galaxy S7 Edge+’tan bahsediliyordu, ancak çıkacağı söylenen Galaxy S7 Edge’in ekranının 5.5 inç olacağı iddia ediliyor. Bu durumda Edge+’a çok yer olmaz gibi görünüyor. Bu arada Galaxy S7 ön siparişinde bulunanlara ücretsiz Gear VR hediye edileceği de söylentiler arasında bulunuyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Samsung MWC 2016: Hangi yeni ürünler tanıtılacak, neler bekliyoruz?

MWC 2016’ya dair en büyük Samsung dedikoduları Galaxy S7 serisiyle ilgili. Bu yeni telefonların IP58 sertifikalı suya dayanıklı gövdeye sahip olacağı ve microSD kart yuvasının da geri geleceği söyleniyor. Samsung’un son zamanlarda mobil cihaz satışlarıyla ilgili olarak duraklamaya girdiğini göz önünde bulundurursak, Galaxy S7 ve S7 Edge’in daha fazla önem kazandığını söyleyebiliriz.

Bu arada Samsung’un Unpacked 2016’da Gear 360 sanal gerçeklik kamerasını tanıtması, ayrıca Samsung Pay ile ilgili önemli duyurular da yapması bekleniyor.

MWC 2016: LG

lg-g5-mwc-2016-040216

LG de 21 Şubat Pazar günü öğleden sonra bir basın toplantısı düzenleyecek. Türkiye saatiyle 3’te başlayacak bu toplantının yıldızı LG G5 olacak. Modüler tasarıma sahip olacağı söylenen G5 böylelikle çeşitli aksesuarları da akıllı telefonla kullanmaya izin verecek. Bu aksesuarların arasında kameralar, daha büyük boyutlu piller, fiziksel klavye ve dahasının bulunacağı söyleniyor. Ayrıca LG G5’in Sürekli Açık ekran özelliği de barındıracağı tahmin ediliyor.

Ayrıca LG, MWC öncesinde X serisinin duyurusunu gerçekleştirdi. Orta segment Android telefon serisi içinde belirli bir özelliğe daha fazla odaklanan seçenekler yer alıyor. LG Stylus 2’yi de LG’nin MWC standında göreceğiz. Bu arada Tone Platinum kulaklıklar da dikkat çeken aksesuarlar arasında bulunacak. LG White Card ve LG Pay sisteminin çıkışı ise yılın ikinci çeyreğine kaldı, MWC’de çıkmaları beklenmiyor.

MWC 2016: Sony 

Sony MWC 2016

Sony’nin MWC 2016 kapsamında hangi yeni ürünleri tanıtacağı bilinmiyor. Bunun için 22 Şubat 2016 Pazartesi sabahını beklememiz gerekiyor. Sony, büyük bir salon veya bina yerine, MWC 2016’daki standında yeni ürünlerin duyurusunu gerçekleştirecek.

Eğer durum geçen yıl olduğu gibi olacaksa, Sony’nin Xperia Z6’yı tanıtmasını beklemememiz gerekiyor. Herhalde o cihaz IFA 2016’da tanıtılır. Bunun yerine Xperia Z5 Tablet cihazını, aynı zamanda yeni bir orta segment Android cihazını görebiliriz. Geçen yılın Xperia M4 Aqua telefonunun takipçisini ve son zamanlarda dedikodusu yapılan Xperia C6’yı MWC 2016 duyuruları arasında görebiliriz.

Bu arada Sony Smartwatch 4 de MWC 2016’da görebileceğimiz ürünler arasında yer alabilir. Android Wear tarafında hâlâ ezici üstünlük elde etmiş bir oyuncu yer almıyor. Sony bu boşluğu değerlendirebilir.

MWC 2016: Huawei

huawei mwc 2016

Huawei özellikle geçen yılın sonlarına doğru çıkardığı Nexus 6P ile küresel çapta daha fazla bilinir bir şirket hâline geldi. Ayrıca Mate S ve Mate 8 gibi cihazların da ses getirdiği söylenebilir. Pazar günü düzenleyeceği MWC 2016 basın toplantısı da merakla beklenen toplantılar arasında yer alıyor.

Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da, Huawei P serisi amiral gemisi cihazı, diğer bir deyişle Huawei P9’u MWC 2016’da beklemiyoruz. Muhtemelen bu cihaz için ayrı bir etkinlik düzenlenebilir. Yine de, Huawei’nin MWC 2016 etkinlik davetiyesinde yepyeni bir cihazdan bahsediliyor. Davetiyede el yazısının öne çıkması ve kapasitif ekran kaleminin ucunun görünmesi, Huawei’nin kapasitif ekran kalemli bir cihaz çıkaracağına dair beklentileri güçlendiriyor.

MWC 2016: HTC

htc mwc 2016

HTC’nin MWC 2016’da herhangi bir büyük ürün duyurusu olacak gibi görünmüyor. Zaten şirket herhangi bir basın duyurusu düzenlemiyor, HTC One M10 ile ilgili fazla sayıda sızıntı da görmedik. Zaten HTC’nin One M10 için mart ayında ayrı bir etkinlik düzenleyeceği haberleri de çıkmıştı. HTC ayrı bir etkinlikle Barselona’da Samsung ve LG’nin gölgesinde kalmaktan kurtulmayı planlıyor. Aslına bakarsanız, HTC One M9’un pek başarılı olmamasının sonrasında, HTC One M10 en az beklentiye sahip amiral gemisi Android telefonlardan bir tanesi olma özelliğini taşıyor. Yine de, bu yıl HTC’nin MWC 2016 standında UA Health Box ve HTC Vive Pre gibi, CES 2016’da duyurulmuş ürünleri deneyimlemeyi umuyoruz.

MWC 2016: Lenovo / Motorola

lenovo motorola mwc 2016

Lenovo’nun Motorola markasını kendi markası bünyesine alacağı haberleri geçtiğimiz ay en fazla ses getiren haberler arasında yer almıştı. Bundan böyle Lenovo markası altında Moto ve Vibe olmak üzere iki ana markayı görebiliriz. Buna rağmen Moto serisinde yeni bir ürün beklenmiyor. Aynı şeyi Vibe için söylemek ise mümkün değil. Vibe serisi altında yeni bir Lenovo telefonu görebiliriz. Bunun yanı sıra Lenovo yeni tablet veya mobil aksesuar duyurusu da gerçekleştirebilir.

MWC 2016: ZTE

zte mwc 2016

ZTE, MWC 2016’nın hemen öncesinde, 21 Şubat Pazar günü Türkiye saatiyle öğleden sonra 4’te bir basın toplantısı düzenleyecek. Bu basın toplantısında şirket yeni 5G ürünlerini tanıtacak. Bunlar arasında Ultra-Yoğun Ağ ve Çok Kullanıcı Paylaşımlı Ağ teknolojileri de bulunuyor. Aynı zamanda ZTE AXON serisinin yeni üyelerinin de aralarında bulunduğu akıllı telefonlar ve mobil cihazlar da bekleniyor.

MWC 2016: General Mobile

general mobile mwc 2016

General Mobile bu yılın Mobil Dünya Kongresi’nde kulak kesileceğimiz üreticiler arasında yer alıyor. Yerli üretici, geçen yıl Google işbirliğiyle çıkardığı Türkiye’nin ilk Android One telefonu General Mobile 4G’nin takipçisi olacak yeni Android One telefonu GM 5 Plus‘ı 22 Şubat Pazartesi günü öğleden sonra düzenleyeceği bir etkinlikle Barselona’da duyuracak. General Mobile bu cihaz için Google ve Qualcomm ile işbirliği yaptı. General Mobile’ın basın toplantısında olacağız ve bu yeni telefonla ilgili detayları en hızlı şekilde aktaracağız.

MWC 2016: BlackBerry

blackberry-vienna-android-telefon-sizinti-121115-1

BlackBerry’nin ikinci Android telefonunu Vienna kod adına sahip olduğu söyleniyor ve bu telefonun MWC 2016’da, herhangi bir basın toplantısı veya duyurusu yapolmadan gösterilmesi planlanıyor. Bunun yanı sıra şirketin Android ile ilgili bazı duyuruları olabilir, ancak bunların yeni cihazlarla ilgili olması beklenmiyor.

MWC 2016: Xiaomi

xiaomi mwc 2016

 

Xiaomi bu yıl ilk kez MWC’ye katılıyor ve 24 Eylül Çarşamba günü, Xiaomi Mi 5’in tanıtımı için bir basın toplantısı düzenliyor. Bu sayede yeni Xiaomi telefonunu dünya gözüyle ilk kez görme fırsatını elde edenler arasında yer alabiliriz. Ön inceleme yazısı hazırlamayı ve izlenimlerimizi aktarmayı dört gözle bekliyoruz.

MWC 2016: Oppo

oppo mwc 2016

Android ekosisteminin yükselen şirketlerinden olan Oppo, MWC 2016’da çığır açan bir teknolojiyle dünyayı şaşırtacağını vadediyor. Bu teknolojinin ne olduğunu tam olarak söyleyemesek de, pil teknolojisi veya kameralarla ilgili olduğu tahmin ediliyor. Oppo Find 9 bu yeni teknolojiyi kalbinde taşıyan yeni bir cihaz olabilir.

MWC 2016: OnePlus

oneplus

Bu yıl OnePlus’ı da MWC’de göreceğiz, ancak şirketin yeni bir ürün duyuruması beklenmiyor. OnePlus herhangi bir basın toplantısı da düzenlemiyor. Şirket daha çok ziyaretçilere yeni cihazlarını, aksesuarlarını göstermek amacıyla fuarda bulunacak gibi görünüyor. Mutlaka OnePlus’ın standına da uğrayacağız ve en son çıkmış olan OnePlus akıllı telefonlarıyla ilgili izlenimlerimizi size aktaracağız.

MWC 2016: Alcatel OneTouch

alcatel idol 4s

Alcatel OneTouch MWC 2016’ya her tür yeni cihazla gelmeye hazırlanıyor. OneTouch Idol 4, OneTouch Idol 4s ve üç yeni Pop çeşidi; Pop 4, Pop 4S ve Pop 4 Plus Barselona’da beklenen cihazlar arasında yer alıyor. Bunlar içinde Idol 4 modellerinin epey ilginç olacağı söyleniyor. Çünkü bu cihazların ambalajları birer VR başlığı gibi kullanılabilecek, tıpkı Google Cardboard gibi işleyebilecek.

Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Mobil Dünya Kongresi’ni Barselona’da takip edeceğiz. En taze haberler, ön incelemeler, analizler gelecek hafta boyunca Teknoblog’da olacak. Teknoblog.com’u ve sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi ihmal etmeyin.

İLGİLİ HABERLER