Teknoloji

Müzik yayıncıları Apple’ın iRadio planlarının önüne taş koyuyor

Dijital müzik servisleri için yürütülen lisans görüşmelerinde yıllarca büyük plak şirketleri sazı eline alırken, yayıncılara arkada ritim tutmak düştü. Eğer plak şirketleri şarkıları lisanslarsa, yayıncılar da genellikle bu yoldan yürümek zorunda kaldı. Yayıncıların bu duruma karşı ayaklanmasıysa Apple’ın iRadio planlarını vurdu.

apple-iradio-100513

Taraflar arasında yaşanan anlaşmazlığın temelinde değişen ekonomik düzen yer alıyor. Müzik endüstrisinin ana motoru olan CD satışları ve dijital satışlara ilgi azalırken, kullanıcılar Spotify ve Pandora gibi müzik akış servislerine yöneliyor. Yayıncılar kendilerine daha az gelir getirdiği gerekçesiyle bu tarz servislere karşı duruyor.

Sony ve Michael Jackson’ın varisleri tarafından yönetilen Sony/ATV, Apple’ın iRadio projesi için lisans vermeyen yayın şirketlerinden biri. Şirketin bu tutumunun Apple’ın iRadio’yu duyuramamasının önündeki en büyük engel olduğu düşünülürken, bu konuda Sony/ATV’ye başka şirketler de eşlik ediyor. Müzik endüstrisindeki kaynaklar BMG Rights Management’ın da daha iyi şartlar için direten şirketlerden biri olduğunu dile getiriyor.

Yayıncı grupları şarkıların sahiplerini temsil ettiği için onlarla müzakere etmek plak şirketleriyle müzakere etmekten daha zor. Zira hem CD satışlarından hem de dijital satışlardan önemli bir telif geliri elde eden sanatçılara yükselen değer olarak tanımlanan akış servisleri daha düşük gelir getiriyor. Pandora ve benzeri servislerle bir problemlerinin olmadığını belirten bir müzik endüstrisi yöneticisi, bu servislerin ekonomik taraflarından hoşlanmadıklarını dile getirdi. Ülkemizdeyse dijital müzik satışına uzun süre ayak direyen müzik endüstrisinin, akış servislerine de pek sıcak bakmaması muhtemel gözüküyor.

Müzik yayıncılarıyla Apple daha önce de karşı karşıya gelmişti. Şirket 2010’un eylül ayında düzenleyeceği medya etkinliğinde 90 saniyelik şarkı örneği dinletme özelliğini devreye sokmak istemiş, ancak Amerikan Ulusal Müzik Yayıncıları Birliği’nden gelen telif hakkı ihlali uyarısı nedeniyle özelliğin kullanıma geçmesi üç ay sonra gerçekleşmişti. Bu tarz bir olayın yeniden yaşanması durumunda Apple’ın önümüzdeki ay düzenleyeceği WWDC’de iRadio’yu tanıtması pek olası durmuyor.

İlgili >> The Verge

İLGİLİ HABERLER