Teknoloji

Mozilla ile Google arasındaki Firefox arama motoru anlaşması yenilendi

Mozilla ile Google’ın arasındaki anlaşma sona ermiş ve bunun sonucunda Firefox’un gelirlerinin yüzde 84 oranındaki bir kısmın kaybolması tehlikesi ortaya çıkmıştı. Görünüşe göre, bu tehlike geçti. Google ile Mozilla arasındaki kontrat üç yıl daha uzatıldı. İki kuruluş arasındaki anlaşmanın şartları açıklanmadı, ancak sayesinde Google’ın Firefox’ta varsayılan arama motoru olarak kalacağı kesinleşti.

Google’ın kendi içinde geliştirdiği Chrome adlı bir internet tarayıcısı bulunuyor. Üstelik Chrome Firefox ile de kıyasıya bir ikincilik çekişmesi içinde. Yine de, Google kolayı seçip Firefox’u en büyük finans kaynağından mahrum bırakıp onun yok olmasına izin vermek yerine desteklemeyi seçiyor. Aslında bu durum şirketin kuruluşundan gelen kötü olmama sloganına bağlı kaldığını gösteren bir işaret sayılabilir.

Aslında Google ile anlaşma olmasa Firefox’un Bing gibi bir alternatifi olabilirdi. Zaten bu yılın başlarında Bing’in varsayılan arama motoru olduğu bir Firefox 4 sürümü çıkarılmıştı. Ancak Google ile anlaşılmış olması bu ihtimalin önümüzdeki üç yıl için kenara itildiği anlamına geliyor. Bu arada Firefox 9’un çalışmaları sürüyor. Firefox 9 Beta sürümü Windows, Mac ve Linux için yayınlandı. Final sürüm de birkaç hafta içinde yayınlanmış olur.

İlgili – Mozilla

İLGİLİ HABERLER