Teknoloji

Mozilla Firefox WebAssembly ile modern oyunları tarayıcıya taşıyor

mozilla firefox webassemblyModern 3D video oyunlarının keyfine tam anlamıyla varılabilmesi için yüksek işlemci gücüne ihtiyaç duyuluyor. Bu nedenle pek çok oyunun web versiyonu, PC ya da konsollardaki muadillerinin hafifletilmiş sürümü olarak oyuncuların karşısına çıkıyor. Mozilla Firefox WebAssembly teknolojisiyle bu durumu değiştirmeyi amaçlıyor.

WebAssembly teknolojisiyle oyunlar, tasarım uygulamaları, video ve görüntü düzenleme programları gibi yüksek performans isteyen yazılımlar tarayıcı üzerinde de, tıpkı bilgisayar üzerinde çalışır gibi, hızlı biçimde çalışıyor. Teknoloji, JavaScript kullanan mevcut web uygulamalarını da hızlandırıyor.

WebAssembly sayesinde geliştiriciler bir oyun ya da uygulamayı, destekleyen tüm tarayıcılarda platformdan bağımsız olarak aynı performansı gösterecek şekilde tasarlayabiliyor. WebAssembly uyumlu uygulamalar, platform veya işletim sistemi engeline takılmadan web tarayıcısı üzerinde dengeli bir kullanıcı deneyimi sunacak.

WebAssembly “düşük seviye” bir programlama dili. Bu nedenle C veya C++ gibi daha yüksek seviye programlama dillerinin de web tarayıcısında çalışması mümkün oluyor. WebAssembly uygulamalarının tarayıcıya ulaşmadan önce çözümlenmiş olması da ağır yükün önemli bir kısmını ortadan kaldırıyor.

Örneğin, bir JavaScript uygulaması genellikle tarayıcıdan bir sürü kod çekiyor, ardından da sistemde en iyi biçimde nasıl çalışacağını çözümlemeye çalışıyor. Bu da sistemde yavaşlamaya yol açıyor.

Google ve Microsoft’un tarayıcıları da WebAssembly teknolojisini destekleyecek. Ancak Mozilla’nın araştırma sürecindeki öncü rolü sayesinde Firefox teknolojiyi sunan ilk internet tarayıcısı oldu.

Mozilla Firefox WebAssembly teknolojisini mobil sürümlerinde de sunabilir

Mozilla, WebAssembly teknolojisinden ilerleyen dönemlerde Firefox’un mobil versiyonlarında da yararlanmayı planlıyor. WebAssembly destekli Firefox beta sürümü Mac, PC ve Linux’ta kullanıcılarla buluşuyor.

İLGİLİ HABERLER