Manşetler

Mobil Uygulama İncelemesi: ABBYY Business Card Reader [iPhone]

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

iPhone sadece bireysel kullanıcılar arasında değil, kurumsal kullanıcılar arasında da rağbet gören bir akıllı telefon. Üstelik Apple’ın eklediği yeni kurumsal işlevler sayesinde profesyoneller iPhone’u her geçen gün daha verimli bir şekilde kullanıyor. Buna bir de üçüncü parti uygulamaları eklerseniz, ortaya üretkenliği arttıran bir mobil cihazın çıktığını rahatlıkla görebiliriz.

Kartvizitler iş hayatının vazgeçilmez bir parçası. İş amaçlı toplantıların birçoğunda yeni tanışanların merhabalaştıktan sonra yaptıkları ilk şey kartvizitleri değişmek olmakta. Eskiden kartvizitleri bir arada düzenli şekilde tutmak için kullanılan kartvizit albümleri vardı. Şimdi akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla birlikte kartvizit albümleri de unutulmaya başlandı. Piyasada, özellikle iOS platformunda çalışan, çeşitli kartvizit okuyucu uygulamalar bulunuyor. iPhone’un arkasında yer alan kamera yardımıyla kartvizit görüntüsünü tarayan uygulamalar burada yer alan isim, unvan, adres, e-posta adresi, telefon gibi tüm bilgileri işleyip, iPhone’un telefon hafızasına kaydetmeye hazır hâle getiriyor. Bu uygulamalar içinde en beğendiğimiz olan ABBYY Business Card Reader uygulamasını biraz daha yakından inceleyelim.

Apple App Store üzerinden 4.99$’a sunulan ABBYY Business Card Reader uygulaması aralarında Türkçe’nin de bulunduğu birçok dili tanıyor. Uygulamayı açtığınızda karşınıza basit bir başlangıç ekranı çıkıyor. “Take Picture” seçeneği ile hemen kartvizit tarama işlemine başlamanız mümkün. “Cardholder” bölümü daha önce taradığınız kartvizitlerin saklandığı bir alan olarak dikkat çekerken, “Options” bölümü ise uygulamayla ilgili tüm ayarları yaptığınız yer olarak uygulamada bulunuyor.

Kartvizit Bilgilerini Yakalama ve Düzenleme

“Take Picture” bağlantısına dokunduğunuzda karşınıza ABBYY BCR uygulamasının fotoğraf çekme aracı çıkacak. Tarayacağınız kartvizitin üst kısmı “Top edge” yani “üst kısım” olarak nitelendirilen tarafa doğru geliyor olmalı. Bu arada kartviziti tararken bulunduğunuz ortamın aydınlatması iyi olmalı ki, kartvizit üzerindeki bilgilerin işlenmesi düzgün şekilde gerçekleştirilebilsin. Kartviziti ekrana oturacak şekilde konumladıktan sonra ekranda, ana ekran tuşunun hemen yanında yer alan kahverengi renkli çekim tuşuna dokunarak kartvizitin fotoğrafını çekebilirsiniz. Siz çekim tuşuna dokunduktan sonra uygulama üçten geriye doğru sayacak, böylelikle size çekim tuşuna dokunduktan sonra cihazı sabit tutmanız için gerekli olan zaman yaratılmış olacak. Anlayacağınız üzere, kartvizit üzerindeki bilgilerin düzgün şekilde okunabilmesi için çekilecek görüntünün hareket nedeniyle bile bozulmaması gerekiyor. ABBYY BCR’yi geliştirenler bunu iyi akıl etmişler.

ABBYY BCR uygulaması içinde kartvizit görüntülerini yakalayabileceğiniz gibi, eğer daha önce iPhone’unuzla çekmiş olduğunuz çeşitli kartvizit fotoğrafları varsa ve bunlar cihazın fotoğraf galerisinde mevcutsa, doğrudan bu kayıtlı fotoğraflar üzerinden de bilgi yakalama işlemi uygulayabilirsiniz. Bunun için çekim tuşunun yanında bulunan fotoğraf ikonuna dokunmanız yeterli. Karşınıza fotoğraf albümü çıkacak, buradan aradığınız kartvizit fotoğrafını seçip tarama işlemini başlatabilirsiniz.

Çok kısa süren bir tarama işleminden sonra karşınıza çıkacak Info başlıklı sayfada kartvizit üzerindeki tüm bilgilerin ilgili alanlara denk düşecek şekilde yerleştirildiğini göreceksiniz. Burada ABBYY BCR’nin yüzde 95’lik bir isabet gösterdiğini söyleyebiliriz. Tabii, eğer çekimi çok düzgün şekilde yaparsanız, isabet oranının yüzde 100’ü de bulması mümkün. Uygulama kartviziti işlerken emin olamadığı karakterleri kırmızı renkle gösteriyor ve bu noktada kullanıcıdan eğer yanlışlık varsa müdahale etmesini istiyor. Aslına bakarsanız, kırmızı renkle işaretlenen karakterlerin bile çoğu zaman doğru şekilde tahmin edildiğine tanık olduk.

Info bölümü bilgileri cihazınıza eklemeden yapacağınız düzenlemeler için bir gözden geçirme ekranı vazifesi görüyor. Bu ekranda tarayıcının, eğer varsa, yanlışlarını düzeltebilir, başka ek bilgiler ekleyebilirsiniz. Kartvizitten bilgilerini aldığınız kişiyi Facebook, Twitter veya LinkedIn gibi sosyal ağlarda bulmanız için kısayolların bu ekrana eklenmiş olması da güzel sayılır. Öte yandan, bu Info ekranı üzerinden kartvizitte yer alan adresi harita üzerinden de bulabilirsiniz.

Info bölümünde tüm bilgilerin doğruluğuna emin olduktan sonra “Done” butonuna dokunarak kaydetme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Done butonuna dokunduğunuzda uygulamanın göstereceği davranışı Seçenekler bölümünden ayarlayabilirsiniz. Bu noktada ister otomatik bir davranış belirleyebilir, ya da uygulamadan size her defasında ne yapacağını sormasını isteyebilirsiniz. İkinci seçeneği seçtiğiniz takdirde her kartvizit bilgileri kaydedilişinde uygulama size bu bilgileri nereye kaydedeceğini soracak: İster iPhone’un kişi defterine, ister ABBYY BCR içinde yer alan kartvizitliğe, isterseniz de ikisine kaydetmeniz mümkün. Yukarıda belirttiğimiz gibi Seçenekler bölümüne girip varsayılan kaydetme yerini de belirleyebilirsiniz.

Kartvizitlik

Görüntüsünü taradığınız ve bilgilerini yakaladığınız kartvizitleri ABBYY BCR içinde sunulan kartvizitlik bölümüne kaydedebilirsiniz. Böylelikle tüm kartvizitleri güvenli bir şekilde tutmuş olacaksınız. Kartvizitlik sayfasını açtığınızda bilgilerini taradığınız tüm kişilerin kartvizitlerine ait küçük fotoğraflarını ve yanında da adlarının ve unvanlarının yer aldığı özet şeklinde bilgileri göreceksiniz. Bu sayfada ad, soyad, şirket veya tarama tarihine göre kişileri sıralamak mümkün. Dilerseniz sayfanın üstünde yer alan arama bölümünden de kişileri arayarak daha rahat şekilde bulabilirsiniz.

Herhangi bir kişinin üzerine dokunduğunuzda ise karşınıza o kişiye ait kartvizitin fotoğrafı çıkıyor. Zaten bu fotoğraf üzerinden bilgiler yakalandığı için söz konusu bilgiler fotoğraf üzerinden de rahatlıkla anlaşılabiliyor. Üstelik ABBYY BCR uygulaması e-posta, telefon numarası gibi bilgileri renkli kutucuklarla daha belirgin hâle getiriyor. Bulunduğunuz bu ekranda altta yer alan Edit butonuna dokunarak kartvizitle ilgili bilgileri düzenlemeniz mümkün. Delete butonuna dokunduğunuz takdirde söz konusu kart kartvizitlikten silinecektir.

Uygulama Seçenekleri

Ana ekranda Options bağlantısı üzerinden ulaşabileceğiniz seçenekler bölümü ABBYY BCR uygulamasına ait tüm ayarları yapmanızı sağlıyor. Uygulamanın tanıyacağı dilleri bu bölümde yer alan “Recognition languages” bölümünden belirleyebilirsiniz. Yazının başında da belirttiğimiz gibi Türkçe de desteklenen diller arasında yer alıyor. Contact Fields bölümü uygulamanın hangi iletişim bilgi alanlarını tarayıp değerlendireceğini seçmenizi sağlarken, Saving bölümü ise taranan kartvizit bilgilerinin nerelere kaydedileceğini önceden belirlemenize yarıyor. Save Picture seçeneğini aktifleştirirseniz çektiğiniz kartvizit fotoğrafları cihaza kaydedilirken, Flash seçeneğini aktif hâle getirmeniz kartvizit görüntülerinin yakalanması sırasında kamera flaşının da kullanılmasına olanak sağlıyor. Enable crop seçeneğini aktifleştirdiğinizde ise çekmiş olduğunuz kartvizit fotoğrafları içinde gereksiz olan alanların kesilmesi ve kartvizit görüntülerinin daha düzgün biçimde saklanması sağlanıyor.

Sonuç

ABBYY Business Card Reader uygulamasının ücretsiz versiyonu sadece ad, soyad ve telefon alanındaki bilgilerden sadece bir tanesinin kaydedilmesini sağlıyor, ayrıca kartvizitlikte sadece üç kartvizitin saklanmasını mümkün kılıyor. 4.99$’a satılan ücretli versiyonu ise yukarıda saydığımız tüm işlevleri rahatlıkla gerçekleştirmenizi sağlıyor.

ABBYY Business Card Reader iPhone uygulaması kolay kullanımı, yüksek isabet oranı ve Facebook, LinkedIn, Twitter gibi sosyal ağ ortamlarıyla bağlantı kurmasıyla da dikkat çekiyor. Ancak uygulamada yedekleme, birden fazla cihazla veri senkronizasyonu, QR kodu oluşturma, şifreyle koruma gibi rakip uygulamalarda yer alan özelliklerin olmaması uygulamanın olumsuz özellikleri olarak dikkat çekiyor. Umarız uygulamanın gelecek sürümlerinde sözünü ettiğimiz şekilde güvenlik, yedekleme ve paylaşım gibi özellikler eklenir.

ABBYY Business Card Reader uygulamasının iPhone uygulamasını inceledik, ancak bu uygulamanın Android ve Symbian versiyonları da bulunuyor. Bu konuyla ilgili ayrıntı için ABBYY’nin web sitesindeki ABBYY Business Card Reader özel sayfasına göz atabilirsiniz.

İlgili – iTunes App Store [ABBYY Business Card Reader]

İLGİLİ HABERLER