Teknoloji

Mobil operatörlerden Van Depremiyle ilgili açıklamalar

Mobil operatörler bugün saat 13:41’de Van’da meydana gelen 7.2 şiddetindeki depremin ardından bölgedeki mobil iletişim altyapısını ayakta tutmak için harekete geçti. Avea, Turkcell ve Vodafone’dan konuyla ilgili olarak çeşitli açıklamalar yapıldı. Her üç operatör de iletişimin sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için hemen harekete geçtiklerini belirtti.

Bu arada operatörler deprem bölgesindeki vatandaşlarımızın iletişim ihtiyaçlarını karşılamaları amacıyla ücretsiz sms ve konuşma dakikası yardımında da bulunuyor. Her üç mobil operatörün yaptığı çalışmaları anlatan basın açıklamalarını yazının devamında bulabilirisiniz. Bu arada sosyal medyada da depremle ilgili en son gelişmeleri ve yardım çağrılarını takip etmek mümkün. Üstelik #van etiketi Twitter Türkiye’de gündemin birinci sırasına yerleşmiş durumda.

Avea’nın yaptığı basın açıklamasının önemli detayları aşağıdaki gibi:

Bugün saat 14:00 sularında gerçekleşen depremin hemen sonrasında; gereken önlemleri almak üzere harekete geçtik. Avea abonelerimizin kesintisiz iletişimlerini sağlamak adına, farklı şebeke bölümlerine yönelik Acil Müdahale Ekiplerimizi oluşturduk.

Bölgede yaşanan hatlardaki yoğunluk nedeniyle Avea olarak bu yoğunluğu azaltmak adına en hızlı şekilde Trabzon, Erzurum, Adana ve Konya illerimizden mobil istasyon ve ek ekip yönlendirmesini gerçekleştirdik. Bölgedeki tüm abonelerimize acil durumlar için 112 ve 155’i aramaları yönünde mesajları ilettik.

Ayrıca depremden etkilenen bölgedeki abonelerimizin mağduriyet yaşamamaları adına; faturalı ve faturasız tüm müşterilerimizin telefon hatlarına Avea’dan ücretsiz ek dakika ve SMS yüklemesi gerçekleştirilmektedir.

Fatura ödenmemesinden dolayı daha önce kullanıma kapatılmış olan hatların açılması için de gerekli çalışmalar yürütülmektedir. Önümüzdeki dönemde bölgede hizmet alan müşterilerimizin fatura ödemelerine ilişkin herhangi bir kapanma yaşanmaması amacı ile de gerekli işlemler gerçekleştiriliyor.

Kentte depreme bağlı olarak elektrik kesintisi yaşansa da, elde var olan uzun ömürlü güç kaynağı desteğinden ötürü mobil şebekemizin çalışmasında herhangi bir aksama olmayacaktır.

Turkcell’den ise aşağıdaki gibi bir açıklama yapıldı:

Türkiye’nin lider iletişim ve teknoloji şirketi Turkcell, 7.2 büyüklüğündeki depremin meydana geldiği Van’da, ön ödemeli müşterilerinin acil ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için, 1 ay boyunca ücretsiz olarak kullanabilecekleri 100 dakika ve 100 kısa mesaj (SMS) yüklüyor. Depremden etkilenen bölgelerde müşterilerimiz acil durumlarda 112 ve 155 nolu “acil durum haberleşme”numaralarını da arayabilirler.

Vodafone Türkiye’den yapılan açıklamadaysa deprem sonrasında arama kurtarma çalışmalarına ve iletişim ihtiyaçlarının karşılanmasına destek olmak amacıyla çalışma başlatıldığı belirtildi. Bu kapsamda koordinasyon sağlamak amacıyla iki kriz masası oluşturan Vodafone Türkiye bölgede 11 adet mobil istasyonu da devreye soktu. Bölgede yaşanan yoğun elektrik kesintisi nedeniyle iletişim altyapısının kesintiye uğramaması için de mevcut baz istasyonlarının jeneratörlerle desteklenmeye çalışıldığı da belirtildi. Öte yandan deprem bölgesine de tam donanımlı 70 kişiden oluşan 35 adet teknik ekip gönderildi.

Teknoblog olarak depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralananlara ise acil şifalar diliyoruz. Ayrıca bölgede arama kurtarma çalışmalarına katılanlara da kolaylıklar diliyoruz.

İLGİLİ HABERLER