Manşetler

Mobil internet trafiği ilk kez masaüstünü geride bıraktı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

mobil internetİnsanların internette gezinmek için mobil cihazları masaüstü cihazlara kıyasla daha sık kullandığı, uzun süredir gözlemlenen bir durumdu. StatCounter tarafından gerçekleştirilen bir araştırma, bu duruma resmiyet kazandırıyor.

Web istatistiği konusunda en gelişmiş platformlardan biri olan StatCounter’ın araştırmasına göre, mobil internet trafiği ilk kez 2016’nın ekim ayı itibarıyla masaüstü cihazların internet trafiğini geride bıraktı.

StatCounter Küresel İstatistikler araştırması, 2.5 milyondan fazla web sitesinden toplanan 15 milyarı aşkın sayfa görüntüleme verisiyle gerçekleştirildi. Bu veriler, mobilin internet erişiminde geleneksel masaüstü cihazların önüne geçtiğine dair somut kanıt teşkil ediyor.

Mobil ve masaüstü internet trafiği arasındaki denge, 7 yıllık süre içinde ciddi biçimde değişti. 7 yıl önce mobil cihazlar üzerinden internete erişenlerin sayısı yok denecek kadar azdı. Ancak 2016’nın ekim ayı itibarıyla internet trafiğinin yüzde 51.3’ü mobil cihazlar üzerinden geliyor. Masaüstü cihazların trafikteki payı ise yüzde 48.7’ye geriledi.

Mobil internet trafiğinin artmasında itici güç gelişmekte olan ülkeler

Mobilin web trafiğindeki payının artmasında gelişmekte olan ülkeler önemli rol oynuyor. ABD gibi gelişmiş pazarlarda halen masaüstü mobilin önünde yer alıyor. ABD’deki web trafiğinin yüzde 58’inin masaüstü, yüzde 42’si ise mobil cihazlar üzerinden gerçekleşiyor.

Söz konusu rakamlar halen hızla değişiyor. Dolayısıyla gelişmiş ülkelerde de mobilin masaüstü trafiğini geride bırakması muhtemel görünüyor. StatCounter CEO’su Aodhan Cullen, bu rakamların şirketlere web sitelerini mobil uyumlu hâle getirmeleri yönünde bir mesaj olduğunun altını çizdi.

İLGİLİ HABERLER