Teknoloji

Mobil cihazlarda Carrier IQ’nun varlığı tartışması

Nokia, cep telefonu ve akıllı telefonlarının, kullanıcının bastığı tuşların, yazı girişlerinin kayıtlarını tutmakla suçlanan mobil analiz şirketi Carrier IQ’nun kodlarını içerdiğine yönelik söylentileri yalanladı. Bir Nokia yöneticisi SlashGear sitesine, Nokia cihazlarının Carrier IQ’nun hiçbiri ürününü barındırmadığını söyledi.

The Verge’ün güvenilir kaynağından aldığı bilgiye göre Google’ın Nexus One, Nexus S ve Galaxy Nexus cihazlarında Carrier IQ yazılımı yok. Motorola Xoom tabletin de Carrier IQ konusunda temiz olduğu belirtiliyor. Google’ın Honeycomb tablet geliştirme çalışmaları sırasında Motorola Xoom’u referans cihaz olarak belirlediğini göz önünde bulundurursak bu durumu mantıklı karşılayabiliriz.

iPhone’un bu konuda çok temiz olmadığı söyleniyor. chpwn rumuzlu bir iOS modifiyecisi olan Carrier IQ yazılımının iOS 3, iOS 4 ve iOS 5’te yer aldığına dair bazı kanıtlar bulmuş. Ancak bu kodların hangi verileri topladığı konusunda bir izlenim edinmek bazı Android cihazlarındakine göre daha zor. chpwn, iPhone’da sadece “Sistem Kontrolü ve Kullanım” ayarı açık olduğunda cihazın bilgi gönderdiğini belirlemiş. Bu durumda sadece telefonla ilgili temel veriler ve konum bilgileri gönderilmekteymiş.

chpwn, Carrier IQ yazılımının raporlamayı nasıl yapacağının şebeke ayarlarıyla bağlantılı olduğunu söylüyor. Telefonun rapor verip vermeyeceği, 3G veya Wi-Fi mı, yoksa ikisini birden mi kullanacağı mobil operatörlerin inisiyatifine bağlı. Yazılımcının araştırmasına göre arka planda çalışan bu programın yazı girişinin yapıldığı arayüz katmanına erişimi veya onunla bir bağlantısı yok, bu da casus suçlamasıyla karşı karşıya olan aracın yazı girişleri, web geçmişi, şifreler veya SMS mesajları gibi verilere erişemeyeceğini ve bunları uzak bir sunucuya gönderemeyeceğini belirtiyor.

chpwn, Windows Phone 7 cihazlarını da güvenli listede diye nitelendirmiş. Microsoft’un platformunda Carrier IQ yazılımından iz yok.

İlgili – chpwn
İlgili – The Verge

İLGİLİ HABERLER