Ulaşım

Mitsubishi yakıt tasarrufu testlerinde 25 yıldır hata yaptığını itiraf etti

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

mitsubish yakit tasarrufuJapon otomobil üreticisi Mitsubishi, geçtiğimiz hafta 625 bin aracının yakıt tasarrufu testlerinde hile yaptığını kabul etmişti. Şirketten gelen son açıklama ise skandalın kapsamını biraz daha genişletecek cinsten. Mitsubishi yakıt tasarrufu testlerindeki hileli uygulamaların 25 yıllık bir geçmişi olduğunu belirtti. Söz konusu manipülasyonun yayıldığı alan ve kaç aracı etkilediği konusunda şimdiden kesin bir şey söylemek mümkün olmasa da, bu itirafın şirkete yansımaları oldukça hızlı biçimde ortaya çıktı. Hilenin itiraf edilmesinin ardından Mitsubishi’nin piyasa değeri yarı yarıya azalırken(yaklaşık 3.9 milyar dolar), ABD Çevre Koruma Ajansı şirketten araçlarını yeniden test etmesini istedi.

Mitsubishi’nin otomobillerinde gerçekleştirdiği yakıt tasarrufu testlerinin 1991’den bu yana Japonya’daki standartlardan farklı biçimde gerçekleştirildiği belirtildi. Şirketin özellikle otomobilin duracak kadar yavaşladığı ve bu yolla hava direncinin ve sürükleme direncinin ölçüldüğü kaplama testlerinin nasıl gerçekleştirildiği konusunda bilgi vermeyi ihmal ettiği belirtildi.

Mitsubishi’nin 2001’de test verilerinin resmi sonuçlardan yüzde 2.3 oranında saptığını tespit ettiği, ancak uyguladığı metodolojiyi güncellemeye yanaşmadığı gelen haberler arasında yer alıyor.

Mitsubishi başkan yardımcısı Ryugo Nakao, Japonya’daki test standartlarının 1991’de değiştiğini ancak şirketin eski test yöntemlerini kullanmaya devam ettiğini dile getirdi. Gazetecilere konuşan Nakao, “Yöntemlerimizi değiştirmemiz gerekirdi. Ancak görünen o ki, değiştirmememişiz.” ifadelerini kullandı. Mitsubishi başkan yardımcısı, agresif şirket içi hedeflerin de hilenin sürdürülmesi konusunda tetikleyici etki yapmış olabileceğini belirtti ve şu ana kadar yapılan incelemelerde bu görüşü destekleyecek bulgulara rastlandığını sözlerine ekledi.

İLGİLİ HABERLER