DosyaEğlence

Miracast nedir, ne işe yarar, AirPlay ve Chromecast’ten farkları nelerdir?

miracast nedir

Yıllar boyunca farklı kablosuz ekran standartları ortaya çıktı. Bunların içinde Intel WiDi gibi bazıları tüketicilerden pek fazla ilgi görmezken, Miracast gibi diğerleri nispeten daha geniş çapta benimsenmeleri sayesinde ortalıkta kalmayı başardı. Ama Miracast’ın tam olarak ne olduğunu ve neler yapabileceğini merak ettiniz mi? Bu yazı ile Miracast nedir sorusuna cevap veriyor, ayrıca teknoloji hakkında bilmeniz gereken her şeyi detaylandırıyoruz.

Mobil cihazlardan TV veya monitörlere içerik akışı sağlamak için farklı yöntem ve teknolojiler mevcut. Bunlardan bir tanesi de Miracast kablosuz görüntüleme ve video akış standardı. Geniş yelpazede televizyon, HDMI aygıtı, set üstü cihaz gibi üründe Miracast desteğinin bulunduğunu görüyoruz. Bu teknoloji sayesinde bir cihazın ekranında gördüğünüz bir içeriği başka bir cihazın ekranında da görüntülemek mümkün oluyor. Üstelik bunun için bir HDMI kablosuna ve ağ bağlantısına ihtiyaç duyulmuyor.

Miracast görünürde Chromecast veya AirPlay gibi bir teknolojiymiş gibi duruyor, ancak bunun hem doğruları hem de yanlışları var. Her üç teknoloji de birbirine benzer olmakla birlikte, tamamen farklı oldukları yanlar da bulunuyor. Bu kafa karışıklıklarına gidermek için Miracast’i mercek altına alıyoruz.

Miracast nedir?

Miracast, Wi-Fi teknolojisini destekleyen ve Wi-Fi ürünlerini birlikte çalışabilirlik için onaylayan bir sektör grubu olan Wi-Fi Alliance tarafından oluşturulmuş bir ekran yansıtma standardıdır. Akıllı telefonlar, tabletler ve dizüstü bilgisayarlar gibi cihazların ekranlarını monitör, TV ve projektör gibi alıcı cihazlara yansıtmasını sağlar. Bununla birlikte, Miracast yalnızca bir cihazın ekranını diğerine yansıtabildiğinden, esasen kablosuz bir HDMI kablosu görevi görür. Ne var ki, Chromecast veya Apple AirPlay kadar çok yönlü ve esnek değildir.

Miracast, iki cihazın birbirine herhangi bir kablosuz erişim noktası bulmadan bağlanmasına olanak sağlayan bir Wi-Fi standartı olan Wi-Fi Direct üzerine inşa edilmiştir. Bu nedenle, ekran yansıtma standardının çalışması için bir kablosuz ağın varlığı gerekmez. Miracast evinizdeki kablosuz modemin oluşturduğu ağa bağlı kalmıyor, bunun yerine kendi ağını oluşturarak eşleştirilen cihazlar arasında içerik akışının gerçekleştirilmesini sağlıyor. Sertifikalı iki cihaz, birbiriyle doğrudan iletişim kurabilir ve bir video oturumu başlatabilir.

Miracast sektör genelinde geçerli olan, bir mobil cihazın televizyon gibi başka bir cihazı bulup ona bağlanmasını ve kendi ekranındaki içerikleri televizyonun ekranına yansıtmasını sağlayan bir standart. Belirttiğimiz gibi, kablosuz HDMI kablosu gibi düşünebileceğimiz bu teknoloji çapraz platform desteğine sahip, bu da onun sadece bir markaya veya ekosisteme bağlı olmadığı anlamına geliyor.

Miracast ile telefonunuzun ekranını bir TV’ye veya bir arabanın bilgi-eğlence sistemine yansıtabilirsiniz. Veya dizüstü bilgisayar ekranınızı bir projektörde paylaşabilir ve çok daha fazlasını çok daha hızlı bir şekilde yapabilirsiniz.

Başlangıçta sadece 1080p video ve 5.1 surround ses paylaşımına izin vermesine rağmen, Miracast standardı 2017’de 4K video yansıtma desteği eklenerek güncellendi. Bununla birlikte, tüm sertifikalı cihazlar 4K çözünürlüklü içeriği yansıtamaz. Bu nedenle gerçekte, çoğu durumda hâlâ 1080p çözünürlük elde edeceksiniz.

Miracast uyumlu telefonlar ve diğer cihazlar

Miracast endüstri çapında bir standart olduğundan, çok çeşitli cihazlarda kullanılabilir. Microsoft, Windows 8.1 ile birlikte Miracast desteğini getirmişti ve Windows 11 dahil olmak üzere daha yeni sürümlerde de bu destek yer alıyor. Miracast’in yalnızca ekranı yansıtabildiği akıllı telefonlar ve tabletlerden farklı şekilde, Windows PC’de Miracast’i; TV, monitör, projektör veya başka bir bilgisayarı genişletilmiş ekranınız olarak kullanmaya izin verecek şekilde görevlendirebilirsiniz.

Google, Miracast desteğini Android’de uzun zamandır sunuyordu, ancak şirket bunu Android 6.0 Marshmallow sürümü ile birlikte kaldırdı. Bu nedenle, saf Android sürümü bugünlerde Miracast’i içermese de, bazı üreticiler kendi Android cihazlarında bu kablosuz görüntü aktarım teknolojisini sunmaya devam ediyor. Cihazınızın Miracast’ı destekleyip desteklemediğinden emin değilseniz, cihazın kutusundan çıkan belgelere bakabilir veya üreticiyle iletişime geçebilirsiniz.

Bu arada bazı cihazların Miracast markasını kullanmadığını belirtelim. LG, Samsung, Sony, Panasonic kendi Miracast tabanlı uygulamalarını aşağıdaki gibi adlandırıyor:

  • LG: SmartShare
  • Samsung: AllShare Cast
  • Sony: Ekran yansıtma
  • Panasonic: Görüntü yansıtma

TV’niz, monitörünüz veya projektörünüz Miracast’ı desteklemiyor olsa bile, cihazınıza işlevsellik eklemek için piyasadan bir Miracast aygıtı edinebilirsiniz. Bir Miracast aygıtı genellikle bir USB veya HDMI bağlantı noktasına takılıyor.

Miracast nasıl çalışır?

Miracast 1080p çözünürlükte videonun yansıtılması için H.264 kodlayıcısından ve 5.1 çevresel ses teknolojisinden yararlanır. Ayrıca DRM katmanı da mevcuttur, böylelikle Miracast destekli mobil cihaz DVD veya müzik gibi telif hakkı korunan içerikleri kendi ekranında uyumlu bir alıcıya yansıtabilir.

Bu kablosuz görüntü aktarım teknolojisi, yukarıda da bahsettiğimiz gibi kablosuz HDMI kablosu olarak nitelendirilebilir. İki cihazı bağlamak için bir kablo kullanmadan Miracast bir cihazın ekranında gördüğünüz içeriği gerçek zamanlı olarak yüksek çözünürlüklü bir ekrana aktarabiliyor. Aynı imkan ses için de geçerli. Üstelik Miracast bunu evinizde bulunan Wi-Fi ağına bağlanmadan gerçekleştiriyor.

Ancak Miracast’in önemli derecede olumsuz sayılabilecek bir sorunu var. Örneğin bir Android cihazında film izliyorsunuz ve Miracast’i kullanarak filmi televizyona yansıtmak istiyorsunuz. Bağlantı yöntemi her iki cihazı, eğer standardı destekliyorlarsa birbirlerine bağlıyor, ancak Android cihazınızın ekranının açık kalması gerekiyor. Eğer ekran kararırsa, cihaz uyku moduna geçerse, televizyondaki görüntü de gidiyor.

Ayrıca ekran yansıtma amacıyla Miracast standardını kullanmak için, her iki cihazın da sertifikalı olması gerekir. Ekranınızı bir TV’ye veya başka bir cihaza yansıtmak için bir Android telefon veya tablet kullanıyorsanız, ekran yansıtma işlevini genellikle Hızlı Ayarlar’da bulabilirsiniz. Hızlı Ayarlar’da bir ekran paylaşımı veya yansıtma işlevi yoksa, bunu Ayarlar > Bağlı Cihazlar veya Ayarlar > Ekran‘da da arayabilirsiniz.

Windows 10 veya Windows 11 bilgisayarlarda, Eylem Merkezi’ni açıp ardından “Bağlan”a tıklayarak ekranınızı yansıtmayı kullanabilirsiniz. Bu, etrafındaki uyumlu Miracast ekranlarının bir listesini gösterecektir, buradan alıcı cihazı seçebilirsiniz. Ayrıca bilgisayarın klavye ve faresinden girişlere izin vermeyi de seçebilirsiniz. Bunun yanı sıra, ekranınızı çoğaltmak yerine genişletmek için “Yansıtma modunu değiştir” seçeneğini de kullanabilirsiniz.

Miracast Chromecast ve AirPlay’den farklı mıdır?

Yukarıda belirttiğimiz gibi, Miracast yalnızca akıllı telefonunuzu, dizüstü bilgisayarınızı veya tabletinizin ekranını bir TV, monitör veya projektöre yansıtabilir. Diğer taraftan Chromecast ve AirPlay ise çok daha zengin özelliklere sahiptir ve hatta hoparlörlere ses akışı bile gerçekleştirebilir.

Chromecast ile, internet tabanlı veya yerel olarak depolanan içeriğin TV’nizde oynatılmasını tetikleyebilir ve ardından, yayınlanan içeriği etkilemeden telefonda istediğiniz her şeyi yapabilirsiniz. Ayrıca ekran yansıtmayı da destekler. Ne yazık ki Chromecast, yalnızca belirli mobil ve web uygulamaları veya Chrome internet tarayıcısı aracılığıyla kullanılabilir.

Apple AirPlay teknolojisi de ekran yansıtmayı destekliyor. Ancak ek olarak, gönderen cihazdan sadece belirli içerik biçimlerini aktarabilir. Bu nedenle, Miracast’ten daha esnektir. Bununla birlikte, sadece Apple cihazınızdan AirPlay kullanarak içerik yayınlayabilirsiniz.

Miracast ile ilgili diğer hususlar

Miracast, teorik olarak ekran yansıtma için mükemmel bir çözüm gibi görünse de, gerçekte onunla çalışmak zahmetli olabilir. Normalde sertifikalı cihazların diğer tüm sertifikalı cihazlarla sorunsuz bir şekilde çalışması gerekir, ancak çoğu zaman bağlantıda sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

Belirli bir cihazın bu teknolojiyi destekleyip desteklemediğini belirlemek de zor. Üreticiler genellikle Miracast ile ilgili herhangi bir referans eklemezler ve ekran yansıtma özelliğini Miracast’a dayalı olmasına rağmen farklı bir adla çağırırlar. Dolayısıyla sıradan tüketiciler, telefonlarının veya TV’lerinin Miracast’ı desteklediğini ve ekran yansıtma için kullanılabileceğini bile bilmiyorlar.

Miracast nedir sorusuna daha kapsamlı cevap arayanlar için önemli bir kaynak

Bu yazıda Miracast nedir sorusunun cevaplarını ve ilgili detayları vermeye çalıştık. Wi-Fi Birliği’nin web sitesinden Miracast ile ilgili daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER