Manşetler

Microsoft’un ikinci mâli çeyrek sonuçları: 6.63 milyar dolar kâr, Xbox satışları yükselişte, Windows satışları düşüşte

Microsoft ikinci mâli çeyrek yılına dair rakamlarını açıkladı. Oldukça sağlam bir üç aylık dönem geçiren şirket 19.95 milyar dolarlık rekor bir gelir elde ederken kâr hanesine de 6.63 milyar dolar yazmasını bildi. Şirketin operasyon gelirleri ise 8.17 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Şirketin geçen senenin aynı dönemine göre performansında çok fazla değişiklik yok, o zaman da 19 milyar dolarlık gelir üzerinden 6.66 milyar dolar kâr elde edilmişti. Her ne kadar rakamlar kararlı ve Redmond tahminleri yakalıyor görünse de, alt tarafta işler hızlı bir şekilde değişiyor. Kinect ve Xbox 360’ın iyi satış performansı göstermesi Eğlence ve Cihazlar Bölümü’ne ait gelirleri yüzde 55 arttırarak 3.6 milyar dolara çıkarırken, Windows ve Windows Live gelirleri yaklaşık yüzde 30 oranında düşerek 5.05 milyar olarak olarak kaydedildi. Bu Microsoft’un tüketici cihazları işiyle Windows işi arasında sadece 1.3 milyar dolarlık bir gelir farkı kaldığının anlamına geliyor, geçen sene bu zamanlar söz konusu fark 4.8 milyar dolar seviyesindeydi. Aslında bu durum Steve Ballmer’ın CES 2011’deki konuşmasının ana fikrini Xbox’ın oluşturmasını anlamlı kılıyor. Ayrıca mobil ve tablet pazarında rekabet kızışırken Microsoft’un Windows için ARM’ye kucak açmasını da daha mantıklı hâle getiriyor.

Windows Phone 7 cephesine bakacak olursak, her ne kadar Microsoft 2 milyon lisans sattığını açıklamış olsa da, işler şimdilik çok da iyi görünmüyor. Ancak bu işletim sistemi henüz emekleme aşamasında olması nedeniyle gelir anlamında henüz göze çarpan bir etki yapmayacaktır. Bu alanda biraz daha sabır gerekiyor.

İlgili – Microsoft

İLGİLİ HABERLER