Teknoloji

Microsoft’tan Compal ile Android ve Chrome ürünlerini kapsayan patent lisans anlaşması

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Samsung ve Quanta ile Android ve Chrome cihazlarını kapsayan bir patent lisanslama anlaşması imzalayan Microsoft şimdi de Android üreticilerinden biri olan Compal ile benzer bir anlaşmaya imza attı. Böylelikle, Microsoft’un belirttiğine göre, dünyadaki Android ve Chrome donanımı üreten ODM şirketlerin yarısından fazlası Microsoft’a yaptıkları iş için para ödemiş oluyor. Bu arada Microsoft yazılımlarını kullanan donanım üreticilerini korumaya hazır olmayan rakiplerini eleştirme fırsatını da kaçırmadı.

Compal son 18 ayda Android tabanlı çeşitli Tegra 2 tabletlerin üretimini üstlendi. Bunların içinde hem büyük şirketlerin markalarını taşıyanlar hem de daha sonra satıcılar tarafından markalandırılan modeller de bulunuyordu. Bir örnek vermek gerekirse, şirket Intel’in Oak Trail tabanlı denemelik tablet ürününü üretmişti. Microsoft ile imzalanan yeni patent anlaşması akıllı telefon, tablet, elektronik kitap okuyucu ve diğer tüketici elektroniği cihazlarını kapsıyor. Her iki şirket de Compal’in ne kadar bir ücret ödeyeceği konusunda bir açıklama yapmadı.

Microsoft, lisanslama programının beklendiği şekilde çalıştığını ve patent sorunlarına getirdiği yaklaşımın tüm taraflar için en iyisi olduğunu iddia etti. Microsoft, blogundan yayınlanan bir yazıda, akıllı telefon patent fundalığının gezinmesi çok zor bir yer olduğunu düşünenler için uyanma vaktinin geldiğine dikkat çekti. Microsoft’un burada Google’a bir taş attığı düşünülüyor. Android’in arkasındaki isim patent konusunda OEM’lere yardım etmekte etkisiz kalmakla suçlandı. Yazıda “Biz sektörümüzdeki en güçlü patent tazminat şartlarını içeren sayısız anlaşmalarla müşterilerimizin ve ortaklarımızın yanında duruyoruz.” şeklinde bir ibare yer alırken, ayrıca “Bu da eğer bizim yazılımımız başka birinin patentini ihlâl ederse, sorunu başkalarına havale etmek yerine çözeceğimizi garanti altına alıyor.” şeklindeki başka bir ibareyle de Google’a taş atıldı.

İlgili – Microsoft

İLGİLİ HABERLER