Teknoloji

Microsoft Windows Phone 7’nin son hâlini cihaz üreticilerine gönderdi

Bir cihaz ya da onu güçlendiren yazılım duyurulduktan sonra iş bitmiyor. Erken safhalardan itibaren yazılımın ya da donanımın üreticilere teslim edileceği son ana kadar geçen süre içinde proje kapsamında yapılacak birçok iş çalışanları bekliyor. Yeni mobil işletim sistemini geçtiğimiz Şubat ayında duyuran Microsoft için de durum bu şekildeydi. Nihayet mutlu sona eren şirket Windows Phone 7’yi cihaz üreticilerine teslim edilecek hâle getirdi.

Bu demek oluyor ki, cihaz üreticileri Microsoft tarafından geliştirilmiş olan işletim sisteminin son hâlini alarak kendilerine göre ufak tefek ayarlamalar yapacaklar ve bu işletim sistemini çıkaracakları cihazlara yükleyecekler. Bazı operatörler eğer planladılarsa cihaza SIM kilidi koyup başka operatörlerde bu cihazın kullanılmasını engelleyecek. Daha sonra üreticilerin elinde sistemin test edilmesi aşaması da var.

Bu noktada üzerinde konuşabileceğimiz özelliklerden bir tanesi Microsoft’un telefondaki kişi listesini nasıl ele aldığı. Başlangıçta WP7’nin kişi listesi Facebook senkronizasyonu nedeniyle birçok kişiyle doluydu. Neyse ki, Microsoft bunu daha düzgün hâle getirecek bir yol buldu. Geliştirilen kontakt filtreleme sistemi sayesinde aynı kişi için birden fazla açılmış olan kontakt bilgileri bulunuyor, ya da birbirine yeteri kadar benzeyen kontaktlar aynı grup altına toplanıyor. Örneğin aynı e-posta adresine sahip farklı isimler… Tabii ki, kullanıcılar da belli başlı ayarlamaları kendileri yapabilecek, herşeyde tamamen kontrol dışı bırakılmayacaklar.

Üreticilerin cihazın kullanıcı arayüzünü kendi markalarına göre özelleştirmeleri konusunda da birşeyler söylemeliyiz. HTC’nin Android’li cihazlarında en sevilen özelliklerden olan, üstelik güncellenen versiyonunda daha fazla özellik barındıran Sense arayüzü HTC’nin alamet-i farikalarından bir tanesi. Windows Phone 7’nin en büyük ortaklarından bir tanesi olan HTC’nin Sense arayüzünü WP7 cihazlarına taşıyıp taşımayacağı merak konusuydu. Ancak görünen o ki, böyle birşey olmayacak. Her ne kadar Microsoft WP7’nin çekirdek elemanlarının değişmeden kalmasını sitese de, görünüşe göre üretici ortaklara bazı özelleştirmeler yapmaları konusunda hak tanınacak.

Nelerin olacağını bir ya da bir buçuk ay içinde daha da netleşmiş olacak.

İlgili – Windows Phone Blog

Görsel – Slashgear

İLGİLİ HABERLER