Teknoloji

Microsoft Windows Phone 7 Series ile ilgili uygulama geliştirme haritasını açıkladı

Microsoft’un uygulama geliştiricileri için düzenlediği MIX10 etkinliği bugün başladı. Bu etkinlikteki en büyük beklenti Windows Phone 7 Series platformuyla ilgili ayrıntıların sunulmasıydı. Özellikle işin uygulama geliştiricileri açısından nasıl yürüyeceği bu etkinliğe saklanmıştı.

Herkesin tahmin ettiği gibi Silverlight ve XNA etkinliğin yıldızı konumundalar. XNA Redmond’un oyun hikayesinde çekirdek ve kritik element rolünü görmekteyken Silverligh ise “zengin internet uygulamalarına” giden yolda önemli bir yapıtaşı görevi teşkil edecek. Microsoft işe içinde Windows Phone’a özel Visual Studio 2010 ve Silverlight odaklı “Expression Blend for Windows Phone” araçlarının da bulunduğu ücretsiz geliştirme araçlarını WP7S programcılarına sunarak başlıyor. Geliştirme araçlarının beta sürümü bugünden itibaren mevcut durumda. Uygulama geliştiriciler ivmeölçer desteği, Microsoft’un kendi konum servisini kullanan konum tabanlı API’lar, Microsoft Notification Service adı verilen push bildirim servisi, donanım hızlandırmalı ve entegre DRM destekli video, yine Microsoft’un Smooth Streaming teknolojisi, çoklu dokunma, kamera ve mikrofon erişimi gibi ellerinin altında bulunması zorunlu olan servislerden yararlanma imkanı bulacaklar.

Microsoft yenilenecek olan Windows Phone Marketplace ile ilgili bazı önemli detayları da paylaştı. Gelir paylaşım modeli değişmedi, gelirin yüzde 70’i geliştiriciye, yüzde 30’u ise Microsoft’a kalmaya devam edecek. Ancak başvuruların yönetildiği geliştirici portalı daha düzgün biçime sokularak bazı tamamlayıcı maliyetler ortadan kaldırıldı. Marketplace uygulama mağazası evrim geçirerek içerik noktası haline dönüşecek. Uygulamalar, ücretsiz ya da ücretli Xbox Live oyunları, müzik, özelleştirilmiş operatör araçları Marketplace üzerinden dağıtılacak.

İlgili – Microsoft

Resim – Engadget

İLGİLİ HABERLER