Teknoloji

Microsoft Windows 8’in ön gösterimini D9’da gerçekleştirdi

Microsoft Computex 2011’de Windows 8 ile çalışan ARM tabanlı tablet ve dizüstüleri görücüye çıkarırken aynı zamanda ABD’de düzenlenen D9 teknoloji konferansında da gelecek nesil işletim sistemini tanıttı. Microsoft Windows başkanı Steven Sinofsky D9’da sahne aldı ve Windows Phone 7 Metro kullanıcı arayüzünü fazlasıyla andıran ve dokunmatik ekranlara uyumlu bir arayüzle gelen Windows 8’in bir ön gösterimini yaptı.

Windows 8 için iki farklı uygulama türü bulunacak. Bir türün altındaki uygulamalar geleneksel masaüstü bilgisayarlarda çalışacak. Diğer türdekiler ise HTML5 ve JavaScript tabanlı ve mobil uygulama havasında yazılımlar olacak. Ancak her iki ortam da dokunmatik ekranlarla rahat kullanılacak şekilde geliştiriliyor. Klavye ve fare her iki türdeki programlar için de kontrol seçenekleri olarak varolmaya devam edecek, ancak farklı tasarımlar için de birden fazla sanal kontrol yöntemleri bulunacak. Çoklu görev desteği dahilinde o an cihazda çalışan uygulamaları ekranın ortasında görüntülemek ve parmakları sürükleyerek uygulamalar arasında geçiş yapmak mümkün. Silverlight tabanlı Internet Explorer 10 sürümü de Windows 8’de yer alacak. Ayrıca dokunmatik arayüzle geliştirilmekte olan bir uygulama mağazasının varlığı da dikkat çekiyor. Office 365 gibi entegre servislerin de yer alacağı Microsoft’un gelecek işletim sistemi dizüstü bilgisayar, tablet ve masaüstü bilgisayarlarda çalışabilecek.

Windows 8 ile çalışacak sistemlerin ne zaman çıkacağı veya ne kadar fiyata satılacağı henüz belli değil. Microsoft D9’da Intel Atom tabanlı sunum cihazlarıyla bu yeni işletim sistemini görücüye çıkarmış durumda. NVIDIA, TI ve Qualcomm gibi üreticilerin desteklediği ARM tabanlı tasarımların Computex’te sunulmakta olduğu da belirtildi. Bu yeni işletim sistemiyle ilgili daha fazla ayrıntının da eylül ayında düzenlenecek Build Windows geliştirici konferansında aktarılacağı konusunda vaatte bulunuldu.

Bu arada, Windows 8 şu anda sadece bir kod adı niteliği taşıyor, yani Microsoft gelecek işletim sistemini farklı bir isimle kamuoyunun karşısına çıkarabilir. Ancak Windows 8 de fena bir isim değil, ne dersiniz?

İlgili – All Things D
İlgili – Windows Team Blog
İlgili – Microsoft
İlgili – Build Windows

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER