Teknoloji

Microsoft Windows 8.1’de Başlat butonunun geri döneceğini doğruladı

Windows 8 ile ortadan kaybolan Başlat butonu kendisini fazla özletmeden geri dönüyor. Windows 8.1 güncellemesiyle Başlat butonunun yeniden Windows’taki yerini alacağı uzun süredir konuşuluyordu. Son sızıntıların somut ipucunu verdiği bu gelişme Microsoft tarafından da resmen doğrulandı. Şirket Windows 8.1 güncellemesiyle masaüstü kullanıcılarına Başlat butonuyla birlikte yeni birkaç özellik daha sunacak.

windows-8-1-baslangic-ekrani-300513

Windows Kullanıcı Deneyimi Ekibi Direktörü Jensen Harris, Windows 8’in dağıtımına başladıktan sonra işletim sisteminde kullanıcıların ana ekrana dönmesini sağlayan başlangıç noktasının tüm ekosistemde Windows logosunu çağrıştırmayan tek şey olduğunu farkettiklerini belirtti. Ekosisteminde kullandığı çoğu görselde Windows logosunu çağrıştıran şirket, Windows 8’de ekranın sol alt kısmına garip görünüşlü bir başlangıç noktası yerleştirmeyi tercih etmişti.

windows-8-1-coklu-gorev-300513

Bu başlangıç noktasını Windows logosuna benzetmeleri gerektiğinin farkında olduklarını söyleyen Harris, yapmaları gereken değişikliğin son derece basit olduğunu dile getirdi. Harris Başlat butonunu olduğu gibi geri getirmenin sorunun en keskin ve doğru çözümü olduğunu söylerken, böylelikle kullanıcılara biraz daha tanıdık bir his sağlanacağını ve bilgisayarların alışılmış düzenlerinde işleyeceğini sözlerine ekledi.

Microsoft’un Windows 8.1 güncellemesiyle geri getireceği Başlat butonu masaüstü modunda ve Başlangıç Ekranı’nda varsayılan olarak bulunacak. Ancak Windows 8 tarzı uygulamalarda bu buton sürekli olarak görünür olmayacak. Ekranın sol alt köşesine gidildiği zaman gizlenmiş olan Başlat butonu yeniden ortaya çıkacak. Windows 8.1 kullanıcılarının Başlat butonunu devredışı bırakma gibi bir şansı olmayacak.

Windows 8.1 ile gelen bir diğer özellik ise oturum açıldığında doğrudan masaüstü moduna geçiş imkanı. Bu özelliğin Windows 8’i geçmeyi düşünen ancak Başlangıç Ekranı nedeniyle bu geçişi erteleyen kurumsal kullanıcıları yeni işletim sistemine geçişe teşvik etmesi bekleniyor. Kurumsal kullanıcılar diledikleri takdirde oturum açtıkları zaman şirket portalına veya başka bir uygulamaya da geçiş yapabilecek.

Microsoft’un Windows 8.1’de getirdiği bir diğer yenilik de kullanıcıya arayüzün işleyişi üstünde daha fazla kontrol imkanı sağlayacak navigasyon ayarları oldu. ”Masaüstümü Başlangıç Ekranı’nın arkasında göster” seçeneği aktif hale getirildiği zaman kutucuklar doğrudan masaüstü arka planına yerleştirilecek ve böylelikle iki ekran arasında geçiş yapmak daha az rahatsız edici bir işlem olacak. Kullanıcılar Başlat butonunu doğrudan yeni oluşturulan ”Tüm Uygulamalar” bölümüne gidecek bir biçimde de ayarlayabilecek.

Microsoft Windows 8.1 güncellenmesinin hazırlanmasında Windows 8 kullanıcılarından gelen geri bildirimleri önemli ölçüde dikkate almışa benziyor. Her ne kadar şirket Windows 8 tarzı uygulamaların gelecek olduğunu düşünse de, kullanıcılar gösterdikleri tepkiyle Microsoft’un bahsettiği geleceğe hazır olmadıklarını açık bir şekilde belli etmiş oldu. Harris Windows 8.1 ile kullanıcılara daha esnek bir alan sağladıklarını söylerken, dokunma deneyiminin tamamen başkalaştırılmadığının da güvencesini verdi.

İlgili >> The Verge

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER