Teknoloji

Microsoft Windows 10’u mevcut PC’lere otomatik olarak sunmayı planlıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

windows-10-logo-160515

Microsoft’un yeni işletim sistemi Windows 10, geçtiğimiz temmuz ayının sonunda yayınlanmıştı. Şirket, mevcut kullanıcıların Windows 10’a ücretsiz geçişini teşvik etmek için Windows 7 ve Windows 8 kullanıcılarına özel bir rezervasyon sistemi de geliştirmişti. Windows 10 yüklü cihaz sayısının 110 milyona ulaşması, bu stratejinin başarıya ulaştığını gösterse de, Microsoft mevcut pozisyonunu geliştirmek için daha agresif bir strateji izlemeye hazırlanıyor.

Microsoft, önümüzdeki yılın başlarından itibaren Windows 10’u Windows Güncelleme Sistemi’nin içinde “önerilen güncelleme” olarak sınıflandıracak. Bu hamleyle birlikte Windows 10 güncellemesi cihazlara otomatik olarak indirilecek. Microsoft yöneticisi Terry Myerson, bu konuda son tercih hakkının kullanıcıda olacağının altını özellikle çiziyor.

Windows 10 indirme ve yükleme süreci, kullanıcıların Windows Güncelleme seçeneklerine göre otomatik olarak başlayacak. Ancak bağlantı paketinde çeşitli limitler bulunan Windows 7 ve Windows 8.1 kullanıcıları, Windows 10 güncellemesinin otomatik olarak indirilmesini durdurabilecek.

Windows 7 ve Windows 8.1 kullanıcıları 29 Temmuz 2016 tarihine kadar Windows 10’a ücretsiz geçiş yapabilecek. Bu tarihten sonra şirketin nasıl bir strateji izleyeceği ise henüz belirsizliğini koruyor. Microsoft yöneticisi Terry Myerson, bu konuya ilişkin olarak sessiz kalmayı tercih ediyor.

Microsoft, korsan yazılım kullananları da Windows 10’a geçiş yapmaya teşvik edecek bazı adımlar atmaktan geri kalmıyor. Şu an için sadece lisanslı bir Windows 7 veya Windows 8.1 kullananların ücretsiz yükseltme imkanından faydalanabildiğini hatırlatan Terry Myerson, kimi kullanıcıların bu engeli aşmak için çeşitli yollar denediğini, ancak sonunda pek çok kişinin hakiki bir lisans aldığını dile getirdi. Şirket, bu geçişi kolaylaştırmak için ABD’de bir deney gerçekleştirerek Windows Mağaza’dan tek tıkla orijinal bir lisans satın alınmasını mümkün kılıyor.

Microsoft’un Windows 10’u daha fazla bilgisayara ulaştırmak için gösterdiği bu çaba, şirketin iki ya da üç yıl içinde 1 milyar Windows 10 cihazına ulaşma hedefiyle doğrudan bağlantılı. Bu iddialı hedef için seçilen iddialı yöntemin kullanıcılar üstünde ters bir etki yaratıp yaratmayacağı ise önümüzdeki yıldan itibaren görülecek.

İLGİLİ HABERLER