Manşetler

Microsoft Windows 10’u kimlerin ücretsiz alacağına açıklık getirdi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

windows-10-logo-160515

Microsoft geçen hafta açıkladığı ücretsiz yükseltme planlarıyla herkesin kafasını karıştırdı. Windows 10’u test eden herkesin ücretsiz kopyaya sahip olacağı izlenimi uyansa da, gerçek biraz daha karmaşık gibi görünüyor.

Yazılım devi yol açtığı kafa karışıklığını biraz olsun gidermek amacıyla Windows blogunda kimlerin ücretsiz Windows 10 kopyası alacağına dair bir açıklama getirdi. Windows 7 ve Windows 8.1 kullanıcılarının 29 Temmuz tarihinden itibaren Windows 10 kopyasını ücretsiz güncelleme şeklinde alacağı açık şekilde biliniyor. Ancak Windows 10 ön izleme kullanıcıları da ücretsiz güncelleme alacaklar.

Buradaki farklılık Microsoft’un Windows 10’un temiz kopyalarını sadece gelecekte de ön izleme güncellemelerini almayı tercih eden test kullanıcıları için etkinleştirecek olması. Bu nedenle eğer Windows 10 ön izleme sürümünü yüklediyseniz ve en son sürüme yükseltme yaptıysanız, sürüm yayını öncesi güncellemeleri almaya devam ettiğiniz sürece aktivasyon noktasında herhangi bir sıkıntı yaşamayacaksınız. Microsoft yöneticisi Gabe Aul, Windows Insider Programının devam edeceğini, katılımcıların yeni sürümler almaya devam edeceğini ve bu sürümlerin de Windows Insider Program şartları altında etkinleştirileceğini dile getirdi.

Eğer şu anda Windows 10 ön izleme kopyasını yüklerseniz ve 29 Temmuzda en son sürüme güncelleme yapıp sonrasında da sürüm öncesi güncellemeleri alma seçeneğini devre dışı bırakırsanız, o hâlde elinizdeki Windows 10 kopyası geçerli bir kopya olmayacak, geçerli bir kopya için Windows 7 veya Windows 8.1’den yükseltme yapmanız gerekecek. Microsoft, Windows 10 ön izleme sürümünü sıfırdan kurmuş olup final sürüm yayınlandıktan sonra sürüm öncesi güncellemeleri alma seçeneğini devre dışı bırakmış olanların öncelikle eski işletim sistemine geri dönmelerini veya yeni bir Windows 10 lisansı satın almaları gerektiğini söylüyor. Böylelikle Microsoft Windows 10 ön izleme sürümünü sıfırdan kurup en son sürüme yükledikten sonra gelecek Windows Insider güncellemelerini alma seçeneğini tercih etmemenin Windows XP veya Windows Vista sistemlerine geçerli bir lisans almak için uygun yol olmadığını belirtmiş oluyor. Diğer bir deyişle, geçerli bir Windows 10 lisansı için sürüm öncesi güncellemeleri almaya, diğer bir deyişle Microsoft’un test kullanıcısı olmaya devam etmek gerekiyor.

Eğer Windows 10 ön izleme sürümünü sıfırdan yüklediyseniz ve sonrasında da gelecek güncellemelere dahil olmayı seçtiyseniz, Windows 10’un ücretsiz kopyasını almaya hak kazanacaksınız. Ancak bu durum gelecekte sürüm öncesi güncellemelerin taşıdığı potansiyel yazılım hatalarıyla ve sürekli güncelleme işlemleriyle karşılaşabileceğiniz anlamına geliyor.

Microsoft Windows 10’un gerçek Windows cihazlarına kurulması niyetiyle tasarlandığını, ancak Windows Insider programının da Windows 7 veya Windows 8.1 lisansına sahip olmayanların geçerli bir Windows 10 lisansına sahip olabilmesi için biraz karmaşık, ancak yararlanılabilecek bir yöntem olduğunu kaydetti.

İLGİLİ HABERLER