Teknoloji

Microsoft Windows 10 versiyonlarını detaylandırdı

windows-10-laptop-telefon-140515

Windows 10’un yazın yayınlanacağı haberini veren, ancak kesin tarih bilgisini henüz paylaşmayan Microsoft, Windows 10’un kullanıcılarla buluşacak bütün versiyonlarıyla ilgili detayları açıkladı.

Windows 10 Home sürümü Microsoft tarafından tüketici odaklı masaüstü sürüm olarak nitelendiriliyor. Birçok ev bilgisayarı ve dizüstü bilgisayarda bu versiyon yüklü olacak; Microsoft Edge internet tarayıcısı, Windows Hello yüz tanıma özelliği, dahili evrensel uygulamalar gibi temel Windows 10 özelliklerini beraberinde getirecek.

Microsoft, masaüstü ev versiyonunu tamamlayacak şekilde Windows 10 Pro sürümünü de sunacak. Bu, Windows 8 Pro ile eşdeğer olacak, iş yerlerinin ve ticari kurumların çalışma ortamlarına bağlanmalarını ve Kurumlar için Windows Güncellemenin avantajlarından faydalanmalarını sağlayacak.

Microsoft Windows Phone’u da Windows 10 ile birlikte yeniden adlandırıyor. Windows 10 Mobile, akıllı telefonlarda ve 8 inç’ten daha küçük boyutlu ekran barındıran küçük tabletlerde çalışacak Windows 10 sürümünün resmi adı olarak belirlendi. Office’in dokunma odaklı versiyonları ve Telefon için Continuum desteği de Windows 10 Mobile sürümünde bulunacak. Bu arada Microsoft Windows 10 Mobile Enterprise sürümünü de sunacak. Bu sürüm büyük kurumların işletim sistemini akıllı telefonlar ve küçük ekranlı tabletlerde kullanım amaçlı lisanlamaları amacıyla tasarlandı.

Bu ana sürümlerin yanı sıra Microsoft Windows 10 Enterprise, Windows 10 Eğitim, Windows 10 IoT Core gibi özel sürümleri de bulunacak. Böylelikle toplamda yedi adet temel Windows 10 sürümü bulunacak ve bunlar geniş bir cihaz yelpazesinde ve farklı kullanım senaryoları doğrultusunda kullanılacak.

Microsoft’tan Tony Prophet, Windows 10 ile birlikte güçlü bir süreç yürüttüklerini ve onu bu yaz çıkarmak için planlar doğrultusunda ilerlediklerini kaydetti. Windows 10’u bir servis gibi dağıtılacak şekilde tasarladıkları için, bunun yeni nesil Windows için sadece başlangıç niteliğinde bir dönüm noktası olduğunu da ekledi. Prophet önümüzdeki sonbahardan itibaren tüketicilerin Windows 10 için süregelen inovasyonu ve güvenlik güncellemelerini alabileceklerini, ayrıca kurumlar için de daha gelişmiş güvenlik ve yönetim yeteneklerinin sunulacağını vurguladı.

İLGİLİ HABERLER