Teknoloji

Microsoft en yeni Windows sürümü Windows 10’u duyurdu

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

windows-10

Microsoft uzun süredir pek çok kişinin merakla beklediği yeni Windows sürümünün ismini açıkladı. Şirket içinde Threshold kod adıyla, kamuoyunda ise Windows 9 olarak anılan işletim sisteminin nihai ismi Windows 10 oldu. Böylelikle Microsoft Windows 8’in ardından 9’u pas geçti ve doğrudan Windows 10’u yayınladı.

İşletim sisteminin yayınlanmasından önceki dönemde Windows 9’a ek olarak Windows TH, Windows X gibi isimler de ortaya atılmıştı. Microsoft’un düzenlediği etkinlikte Windows 10 ismini açıklayan Windows şefi Terry Myerson, ilk başta işletim sisteminin adını Windows One olarak tüm katılımcıları tongaya düşürdü. Ancak daha önce aynı ismi taşıyan bir Windows sürümünün yayınlandığını hatırlatan Myerson, gerçek ismi açıkladı.

”Bugüne kadarki en kapsamlı Windows sürümü” olarak tanımlanan Windows 10, tek bir platformdan oluşan ailede tüm cihazlara özel bir deneyim sunma amacıyla yola çıkıyor. İlk etapta Windows 7’ye bir hayli benzediği görülen işletim sistemi için Terry Myerson, ”Windows 10 doğru cihaz ve doğru zamanda doğru deneyimi sunacak” ifadesini kullandı.

windows-10-baslat-menusu

Sahnede Windows 10’u tanıtan Joe Belfiore’nin sözleriyse Windows 7 ile olan benzerliğin bilinçli olarak tercih edildiğini ortaya koyuyor. Halen milyonlarca kişinin Windows 7 kullandığını söyleyen Belfiore, şirketin Windows 10’a geçiş sürecini iki yıl önceki Windows 8 sürecine kıyasla daha rahat kılmayı amaçladığını belirtti. Windows 7’den Windows 10’a geçişin yaratacağı hissi açıklamak için arabalardan yardım alan Belfiore, Windows 7’de ilk nesil elektrikli otomobillerden biri olan Prius’u süren kullanıcıların Windows 10 ile birlikte Tesla’ya terfi edeceğini dile getirdi.

Terry Myerson ise Windows 10’un bugüne kadarki en geniş cihaz desteğine sahip olacağının altını çizdi. Windows 10’da kullanıcıları sahip oldukları cihaz türüne özgü bir kullanıcı arayüzü bekliyor. Etkinlik esnasında sahnede gösterilen fotoğraflar, son haftalarda ortaya çıkan sızıntılarla paralellik gösterirken; Windows 10 ilk bakışta Windows 7 ve Windows 8’in bir karışımı olduğu izlenimini veriyor.

Windows 10’da Metro tarzı Başlangıç Ekranı ve Windows’un geleneksel Başlat menüsü birleştirilmiş biçimde kullanıcılara sunuluyor. Bundan böyle masaüstü kullanıcıları için ekran tamamen karelerle kaplanmayacak. Joe Belfiore kare ve ikonların klasik ve yeni evrensel uygulamaların karışımını temsil ettiğini belirtti. Canlı Kareler halen varlığını korusa da, seçim şansı kullanıcılara bırakılmış. Microsoft 10’un ilk bakışta göze çarpan özelliğiyse farklı cihazların birbirlerine bağlı olduğu hissinin daha somut biçimde verilmesi oluyor. Windows 8’de modern bir uygulama başlattıkları zaman kullanıcıların kendilerini farklı bir dünyada hissettiklerini söyleyen Belfiore, bu ikiliği istemediklerini  ve PC sahiplerinin klavye ve fareleriyle alıştıkları arayüzü kullanmalarından yana olduklarını belirtti.

Başlat menüsündeki yeni evrensel arama özelliği internetten sonuçlar çekebiliyor. Buna ek olarak, şirket ”Görev Görünümü” özelliğini ön plana çıkarıyor. Söz konusu özellik sayesinde kullanıcılar Windows’un çoklu görev özelliklerini daha iyi kavrayabiliyor. Microsoft OS X’teki Expose özelliğine benzeyen bu özelliğin, fazla sıradışı bir yanının olmadığını da kabul ediyor. ”Görev Görünümü” özelliğine değer kazandıran yönü ise tüm işletim sisteminde üretkenliği hızlandırması olarak gösteriliyor.

windows-10-gorev-gorunumu

Microsoft dokunma temelli özellikleri tamamen gözden çıkarmış değil. Windows 8’de bulunan Charms çubuğu kendine özgü iyileştirmeleriyle Windows 10’a taşınıyor. Joe Belfiore dokunmatik cihaz sahibi olan ve cihazlarından fazlasıyla faydalanan Windows 8 kullanıcılarını destekleyeceklerini ifade etti. Lenovo Yoga 2 Pro gibi farklı formatlarda kullanılabilen cihazlar için oluşturulan yeni Continuum modu sayesinde tablet ve dizüstü bilgisayar modları arasında geçişin çok daha pürüzsüz sağlanacağı belirtildi. Joe Belfiore bu özel mod sayesinde kullanıcıların hem tablet basitliğini sunabilen hem de gerektiği zaman tanıdık PC deneyimini yaşatan bir cihaz kullanmanın mümkün olacağının altını çizdi.

windows-10-continuum

Aynı zamanda yeni Windows Phone sürümü olma özelliğini de taşıyan Windows 10’a hevesli kullanıcılar özel ”Insider” programı sayesinde yarından itibaren erişebilecek. Windows 10’un geniş kitlelerle buluşmasıysa 2015’in sonlarında gerçekleşecek.

[Görseller – The Verge]

İLGİLİ HABERLER