Ulaşım

Microsoft Uber’e 50 milyar dolar değer üzerinden yatırım yapıyor

uber-160715

Ulaşım servisi Uber’in kendisine yeni yatırımcı bulma yönündeki çalışmaları asla sona ermeyecek gibi gözüküyor. Bloomberg ve The Wall Street Journal’da yer alan haberlere göre, şirket kendisine 50 milyar dolar değer biçen yeni bir yatırım anlaşmasını daha tamamladı. Söz konusu anlaşmada Uber’e yatırımda bulunan şirketlerin arasına Microsoft’un da girmesi, işleri biraz daha ilginç hâle getiriyor. Anlaşmayla birlikte Uber’in kasasına 1 milyar dolar daha eklenirken, servisin bulduğu toplam kaynak miktarı 5 milyar dolara ulaştı.

Uber’in sıcak paraya yönelik bitmez iştahının ardında şirketin hırslı büyüme planları yatıyor. Servis, şu an için dünya genelinde 50’yi aşkın ülke ve 300’den fazla şehirde faaliyet gösteriyor. Sürücü ve araç filosunu sürekli olarak genişleten Uber, yerel yasal düzenlemeler için gerekli lobi faaliyetlerine de önemli bütçe ayırıyor.

Google da daha önce yatırım birimi Google Ventures aracılığıyla Uber’e destek olmuştu. Ancak uzun vadede Uber ve Google’ın çıkarlarının bir tür çatışmaya gireceğini söylemek yanlış olmayacaktır. Her iki şirketin de sürücüsüz otomobiller üzerinde çalıştığı, aynı zamanda Google’ın Uber’in mevcut faaliyet alanları olan paket teslimi ve insan taşımacılığı üstünde çeşitli testler yaptığı biliniyor. Uber kısa süre önce Google Haritalar biriminin şefini bünyesine katarken, Uber’i bir ulaşım aracı olarak öneren tek harita servisinin de Google Haritalar olması iki şirketin ilişkileri arasındaki ironinin dozunu yükseltiyor.

Microsoft’un Google ile gireceği olası bir rekabette Uber’in elini biraz daha güçlendirebileceği belirtiliyor. Microsoft, geçtiğimiz günlerde Bing haritalama biriminin bir kısmını çalışanlarıyla birlikte Uber’e devretmişti.

İLGİLİ HABERLER