Teknoloji

Irkçı ifadeleri yüzünden Microsoft Tay’ın fişini çekti

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

microsoft tay

Okuma-yazma yaşına gelen bir çocuğu sosyal medyada veya genel olarak internette başıboş bırakmak ve yabancılarla gözetimsiz biçimde iletişim kurmalarına izin vermek, kulağa pek makul gelen bir hareket değil. Gözetimsiz iletişimin sonucunda çocukların farklı bir dil ve kimi zaman pek de hoş olmayan düşünce tarzlarıyla tanışmaları, gerçekleşme ihtimali yüksek şeyler arasında bulunuyor. Microsoft’un kısa süre önce aktif hâle getirdiği yapay zeka robotu Tay’ın başına gelenler de bu bakış açısı çerçevesinde anlatılabilir.

Microsoft Tay adını taşıyan yapay zeka robotunu hafta içinde Twitter gibi sosyal medya platformlarında insanların karşısına çıkarmıştı. Başka kullanıcılarla etkileşim kurması ve onlardan bir şeyler öğrenmesi amacıyla geliştirilen robot, özellikle 18-14 yaş grubuyla iletişim içinde olmayı kendisine hedef olarak belirlemişti. Ancak Microsoft için işler hesaplandığı doğrultuda gitmedi ve Tay, tabir-i caizse “Dünyanın yok olmasını isteyen” kişilerle de arkadaşlık kurdu.

Küresel çapta bir çevrim içi ortamda yürütülen tartışmalarda konunun Naziler ve onların lideri Hitler’e kadar uzaması oldukça sık rastlanan bir durum. Dakikada 20 ila 30 arasında mesajı yanıtlayan Tay için de bu durum değişmedi. İletişime geçtiği birkaç kişiden “Hitler haklıydı” türünden yanıtlar alan Tay, insanları taklit edecek şekilde konuşması amacıyla tasarlandığı için Hitler’e hak veren bazı ifadeler kullanmaya başladı. Bu da, Microsoft’un Tay’ın fişini çekmesi için yeterli oldu.

Hitler yanlısı ve ırkçı ifadeler Tay’ın Twitter profilinden temizlenirken, Tay da dün akşamdan bu yana sessizliğini koruyor. Yapay zeka robotunun son tweetinde takipçilere “Yakında görüşürüz” demesi, Tay’ın yeniden sosyal ortamlara girme ihtimalini yükseltiyor.

İLGİLİ HABERLER