Manşetler

Microsoft’tan Surface akıllı telefon bekleyenler arasına Nokia da katıldı

Windows Phone 8’in lansmanının hemen öncesinde Nokia CEO’su Stephen Elop Microsoft’un kendi markasını taşıyan akıllı telefonunu üreteceği yönünde herhangi bir işaret görmediğini dile getirmişti. Ayrıca CEO, Microsoft’un da donanımla deste verenler arasına katılmasının teşvik edici bir unsur yaratacağını düşündüğünü belirtmişti. Finlandiyalı şirket şimdiye kadar Microsoft’un kendi Surface akıllı telefonunu çıkarmasını bir risk olarak değerlendirmemişti, ancak bu yaklaşım değişiyor gibi görünüyor.

surface-phone-090313 (580 x 290)

Amerikan idari organı SEC’e gönderilen bir belgede Nokia Microsoft’un kendi akıllı telefonunu geliştiriyor olabileceği yönünde bir bilgi paylaşıyor. Söz konusu belgede Nokia, “Microsoft bizim için zararlı olabilecek stratejik kararlar verebilir ya da değişiklikler yapabilir. Örneğin, Surface tablete ek olarak şirket stratejisini aralarında akıllı telefonların da bulunduğu diğer mobil cihazları kendi markası altında satacak şekilde genişletebilir. Bu durum Microsoft’un kendi cihazlarına daha fazla odaklanıp Nokia gibi Windows Phone platformunu kullanan diğer üreticilerin cihazlarına daha az ilgi göstermesine yol açabilir.” şeklinde bir ibare kullandı.

Nokia daha önce hiçbir ortamda bu şekilde sözler sarfetmemişti. Anlaşılan Surface telefon Finlandiyalı şirketi bir hayli endişelendiriyor. Hatta Nokia, Microsoft’un Windows Phone’a yatırımı azaltabileceği ve hatta bu işletim sistemine yönelik çalışmaları tamamen durdurabileceğine yönelik bir riskin varlığını da kabul ediyor. “Eğer Microsoft bu işletim sistemine yatırımı azaltırsa veya onu tamamen sonlandırırsa, akıllı telefon stratejimiz bu gibi hareketlerden doğrudan olumsuz şekilde etkilenecektir.” dedi Nokia söz konusu belgede. Bu senaryonun gerçekleşmesi Surface telefonun çıkışından daha düşük ihtimal taşıyor, ancak Nokia’nın bu ihtimali de göz önünde bulundurduğunu açıklamadan anlıyoruz.

Microsoft’un donanım işine artık daha sıcak baktığını biliyoruz. Şirket zaten Xbox 360 ile oyun konsolu pazarında hatırı sayılır bir pazar payına sahip ve bu segmentte Sony’nin PlayStation’ı ile çekişiyor. Geçen yılın ortalarında tanıtılan Surface Windows tablet de donanım alanındaki çalışmalar için büyük önem arz ediyor ve şirketin bundan böyle donanım işine daha fazla eğileceğinin önemli bir işareti sayılıyor. Redmond şirketinin sıradaki adımının bir akıllı telefon olduğuna inanılıyor. Geçen yıldan beri de muhtemel bir Surface telefonunun varlığından bahsediliyor. Ancak Microsoft’a yakın kaynaklar zamanında bunun “B Planı” olarak kendarda bekletildiğini söylüyordu.

The Verge sitesinin belirttiğine göre aynı strateji bugün de geçerliliğini koruyor. Ne var ki, Microsoft’un Surface telefonu için konsept ve prototip çalışmaları yapmayı sürdürüyor. Bu durum şirketin mutlaka bir akıllı telefon çıkaracağı anlamına gelmiyor. Ne de olsa şirket geçmişte de arama çalışmaları kapsamında çeşitli prototipler üzerine kafa yormuştu, bunların en önemlileri olarak hiçbir zaman gün yüzü görmeyen Courier gösterilebilir. Yine de, Microsoft cephesindeki bu faaliyetler şirketin Windows Phone projesindeki en büyük ortağı Nokia’yı bile ufaktan rahatsız etmeye başlamış gibi görünüyor.

İlgili >> SEC Belgesi, ZDNet, The Verge

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER