Teknoloji

Microsoft patent kavgasında Motorola karşısında zor durumda

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Microsoft patent ücreti konusunda neredeyse tüm Android cihaz üreticilerinin canını yakmış durumda. Neredeyse tüm Android tablet ve akıllı telefon üreticileri Microsoft’tan patent için lisans almak zorunda. Microsoft’un rakiplerine uyguladığı acı reçetenin bir benzerine kendisi de Motorola sayesinde maruz kalacak gibi gözüküyor. Taraflar arasında video sıkıştırma ve açma teknolojisinin patentleri ile ilgili olarak süregelen anlaşmazlıkta Alman mahkemesi kararını Motorola’dan yana verdi. Microsoft, söz konusu patentli teknolojiyi lisanssız olarak bazı en önemli ve popüler ürünlerinde kullanmakla suçlanıyor.

Söz konusu ürünler arasında Windows 7, Internet Explorer 9, Windows Media Player ve Xbox 360 gibi en popüler ürünler yer alıyor. Motorola, patentlerin lisanssız kullanımına karşın söz konusu ürünlerin satışından % 2.25’lik bir pay istiyor. Windows 7 ve Xbox 360’ın satış rakamları düşünülünce istenen rakamın ne kadar büyük olduğu ise bir kez daha anlaşılıyor.

Motorola % 2.25’lik payı sevmişe benziyor. Şirketin, Apple’dan da yaşadıkları anlaşmazlığın çözümü için satışlardan aynı oranda pay istediği biliniyor. Microsoft ise şu ana kadar Android cihaz üreticilerinden ne kadar para aldıklarına dair resmi bir açıklama yapmadı ancak şirket avukatlarından Brad Smith cihaz başına yaklaşık 5 dolarlık bir ücretin yeterli olduğunu belirtmişti. İki şirket arasında anlaşmazlığa neden olan patentler ise online video yayınlarında bant genişliği ihtiyacını azaltmak için kullanılıyor.

İlgili – The Seattle Times

İLGİLİ HABERLER