Teknoloji

Microsoft Outlook servisi Çin’de siber saldırıya uğradı

cin sosyal kredi

cin-bayrak-220114

GreatFire.org adlı izleme örgütü Çin’deki Microsoft Outlook kullanıcılarının geçtiğimiz haftasonunda siber saldırıya uğradığını duyurdu. Çin bundan önce de bir başka popüler e-posta servisi olan Gmail’in devlet tarafından engellenmesiyle gündeme gelmişti.

Ortadaki Adam (man-in-the-middle) saldırısı kapsamında e-posta hesaplarını IMAP ve SMTP sunucuları üzerinden, Outlook ve benzeri e-posta istemcileriyle kullananlar hedeflendi. Saldırının neden gerçekleştirildiği veya kimin sorumlu olduğu hakkında bir bilgi verilmese de, Great Fire’ın elinde bunlara dair çeşitli bilgi ve ipuçları bulunuyor.

Saldırı geçen hafta sonu gerçekleştirildi ve GreatFire.org saldırının arkasında Çin’in CAC olarak bilinen Siber Yönetim biriminin bulunduğuna inanıyor. Açıkça görülüyor ki, konuyla ilgili olarak yapılmış herhangi bir resmi açıklama yok, ancak saldırının arkasında veri izlemenin önemli bir amaç olduğu anlaşılıyor.

Çin sürekli olarak internet özgürlüğü ve siber saldırılarla ilgili konularla gündemi meşgul ediyor. Devlet de birçok siber saldırının arkasındaki isim olarak gösteriliyor. Geçmişte Google’ın da Çin’de epey çalkantılı dönemler geçirdiğini biliyoruz. Son olarak geçtiğimiz aralık ayında Gmail erişim engellemesiyle karşılaşmıştı.

Bazıları saldırıların arkasında çevrim içi iletişimin giderek devletin kontrolünden çıkmasının etkili olduğunu söylüyor. Devlet de bütün vatandaşlarının hareketlerini sürekli kontrol etmek için erişim engelleme veya siber saldırı gibi yöntemlere başvuruyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER