Teknoloji

Microsoft otomotiv sektöründe Apple ve Google ile rekabete hazırlanıyor

Microsoft geçtiğimiz yıllar boyunca pek çok otomotiv firmasıyla araç içi eğlence sistemleri için birlikte çalışmıştı. Ford, Kia, BMW, Nissan ve Fiat gibi pek çok üretici otomobillerinde özel Windows sürümlerini kullanmış ve bu sürümlerin üzerine kendi arayüzlerini eklemişti. Otomobil üreticilerine özel Windows sürümleri tedarik eden Microsoft, şu sıralar ”Metro” kullanıcı arayüzünü otomobillere taşıma konusuna odaklanmış durumda. Geçtiğimiz hafta düzenlenen Build konferansında şirketin konsept çalışması gözler önüne çıkarılırken, bu sistemin Apple’ın CarPlay ile araısndaki benzerlik gözlerden kaçmadı.

windows-otomobil-konsept-070414

Microsoft’un araç içi eğlence sisteminin konsepti halihazırda otomobillerde test ediliyor. Söz konusu sistemde Windows cihazların ekranı dokunma ve araba uyumlu bir ekrana yansıtılıyor. Mevcut prototipte cihaz ve araçtaki ekran arasındaki bağlantıyı kurmak için Mirrorlink bağlantı standardı kullanılıyor. Bu standart halihazırda Nokia’nın Symbian işletim sisteminde ve Sony Xperia Z’de bulunuyor. Ancak önümüzdeki dönemde bu standardın daha geniş bir alana yayılması bekleniyor. Volkswagen, Honda, Toyota, Citroen gibi otomobil üreticilerinin ve Pioneer ile Alpine gibi radyo üreticilerinin Mirrorlink desteği sunmak için çalışmalarını sürdürdüğü ifade edildi.

Microsoft’un araç içi eğlence sistemi konseptinde temel amacı Windows Phone’un fonksiyonelliğini doğrudan araç içindeki yerleşik ekrana aktarmak şeklinde tanımlamak mümkün. Microsoft’un çalışmasının ne zaman otomobillerde yer alacağıysa şu an için bilinmiyor.

İlgili >> Channel 9

İLGİLİ HABERLER