Teknoloji

Microsoft OneNote Learning Tools ile eğitim araçlarına bir yenisini ekliyor

microsoft onenote learning tools

Minecraft için özel ve yeni bir eğitim versiyonunun duyurusunu yapan Microsoft, aynı zamanda OneNote için “Learning Tools” adını taşıyan yeni bir özellik setini gün yüzüne çıkardı. Kullanıcının menü çubuğunda bulunan bir eklenti niteliğindeki Learning Tools, öğrencilere gelişmiş imla ve daha çevreleyici bir okuma moduna erişim imkanını veriyor.

Microsoft’tan yapılan açıklamada, okuma sırasında pek çok şeye destek sağlayan Learning Tools araçlarının okuma güçlüğünden muzdarip olanların işine yarayacağı belirtildi. Metnin yüksek sesle okunması ve o anda okunan kelimenin altının çizilmesi, harfler arasında takibi kolaylaştıracak şekilde boşluk bulunması, Microsoft’un okunmasının daha kolay olduğunu iddia ettiği “Fluent Calibri” isimli özel bir yazı tipinin kullanılması, kelimeler ve cümlelerde vurgunun yapılması gereken yerlerin gösterilmesi söz konusu imkanlar arasında bulunuyor.

Microsoft’un “Fluent Calibri” adını verdiği yeni yazı tipi, harflerin arasındaki görsel kalabalığı azaltacak şekilde tasarlandı. Ancak şirket şu ana kadar yazı tipinin okuma güçlüğü yaşayanlara yardımcı olduğunu görme konusunda resmi bir araştırma gerçekleştirmiş değil. Görünen o ki, özel yazı tiplerinin yardımını görme konusunda biraz daha detaylı çalışmalar yapmak gerekiyor. Ancak Microsoft’un yeni aracının düzenleme imkanı verdiği satır uzunluğu ve boşluk mesafesi gibi noktaların okumayı kolaylaştırma konusunda etkili olduğu belirtiliyor. Yazılım devinin yeni araçlarının okumayı kolaylaştırdığına inanması konusunda güçlü bir motivasyonu olsa da, araçların gerçekte ne kadar etkili olduğunu görmek için daha kapsamlı çalışmaları beklemek gerekiyor.

Bir konuşmadaki cümleleri hecelere ayırmak için gereken doğal dil işleme sürücü, kullanıcının cihazı üzerinde gerçekleştiriliyor. Böylelikle özellikten faydalanmak için internete bağlanmaya gerek kalmıyor. Ancak kullanıcıların Microsoft OneNote üzerinde bir metin dikte ettirmek için internete bağlanması gerekiyor. Çünkü Learning Tools’ta bulunan dikte aracı konuşmayı yazılı bir metne dönüştürmek için Bing’e ihtiyaç duyuyor.

Microsoft OneNote Learning Tools eklentisinde sunulan araçların önemli bir kısmı daha önceden kullanıma sunulmuş, ancak tek bir pakette bir araya getirilmemişti. Söz konusu paket, geçtiğimiz yıl Microsoft tarafından gerçekleştirilen yıllık Hackathon’u kazanan ekip tarafından geliştirilmişti. Eklenti OneNote 2013 ve 2016 ile uyumlu olarak çalışıyor.

İLGİLİ HABERLER