Teknoloji

Microsoft Office 2016’ya gerçek zamanda toplu düzenleme işlevi getiriyor

office-2016-microsoft-050515

Microsoft 2013 yılında Google Dokümanlar’da bulunan gerçek zamanlı düzenleme özelliğini sunmaya başlamıştı, ancak şimdi şirket Google’ın bir adım önüne geçiyor.

Microsoft’un masaüstü üretkenlik yazılım paketinin gelecek nesil versiyonu Office 2016’da Word dokümanları için gerçek zamanlı toplu yazarlık işlevi bulunacak. Hem Microsoft hem de Google web tarafındaki üretkenlik yazılımlarında toplu yazarlık işlevini çoktan sunuyordu, ancak Office 2016 ile birlikte ilk kez bu özellik masaüstüne taşınmış oldu. Microsoft bu işlevi ilk olarak Word’de, daha sonra da PowerPoint ve Excel’de sunacağını kaydetti.

Microsoft’un Office paketine gelecek önemli yeniliklerden bir tanesi olan gerçek zamanlı toplu yazarlık imkanıyla birlikte şirket Google gibi rakiplere göre önemli bir avantaj elde edecektir. Birçok kurum ve iş yeri, web alternatifleri güçlü olmadığından dolayı hâlâ Microsoft Office’e ve onun masaüstü uygulamalarına bağlı şekilde çalışmaya devam ediyor. Masaüstündeki toplu yazarlık işlevi Google Dokümanlar veya Office’in web versiyonlarını kullanmadaki en önemli avantajlardan birini de ortadan kaldırmış olacaktır. Özellikle Google Dokümanlar’ın popüler olmasında bir dokümanı aynı anda birden fazla kullanıcının düzenleme imkanı verilmesinin önemli bir etkisi olmuştu. Tabii ki, ücretsiz olmasını da unutmamak gerekiyor.

Bu arada Google, Microsoft Office’in rakiplerinden biri olarak nitelendirilen Quick Office’i satın alalı üç yıl oldu, ancak şirket henüz iOS’te ve Android’de Microsoft Office’e rakip olabilecek nitelikte uygulamalar çıkaramadı. Aynı şekilde Windows ve OS X için de benzer şekilde rakip olabilecek uygulamaları sunamadı.

Microsoft Office 2016’nın ön izleme versiyonunun indirilmesine izin vermeye başladı, ancak sözü edilen gerçek zamanlı düzenleme özelliği henüz ön izleme sürümünde yer almıyor. Office 2016 bu yılın ilerleyen zamanlarında en son hâliyle birlikte yayınlanmış olacak; gerçek zamanl düzenleme işlevinin ön izleme sürümüne yaz başında girmesi bekleniyor.

Öte yandan Microsoft’un gerçek zamanlı toplu düzenleme işlevini uzun vadede Office’in Android ve iOS versiyonlarına da eklemeyi planladığı söyleniyor. Böylelikle günün birinde iPad sahipleri Office 2016’nın web veya masaüstü versiyonunu kullananlarla aynı doküman üzerinde, aynı anda çalışabilecek.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER