Teknoloji

Microsoft OEM şirketi General Dynamics Itronix ile Android patent anlaşması imzaladı

Geçen ay dile getirmiştik, HTC üretmiş olduğu her Android akıllı telefonu için Microsoft’a 5$ ödüyordu. Microsoft şimdi de General Dynamics Itronix adlı başka bir OEM ile patent lisans anlaşması imzaladı. Microsoft’ta Fikri Haklar ve Lisanslardan sorumlu kurumsal başkan yardımcısı ve genel hukuk danışman vekili Horacio Gutierrez bu anlaşmayı sektör liderlerinin fikri hakları nasıl ele aldığının bir örneği olarak nitelendirdi.

Microsoft’un bu tarz anlaşmalara imza atmasının altında tabii ki bir sebep var, ancak şirketin kazanacağını bildiği gruplara karşı yasal savaşa girmekten de çekinmediğini düşünüyoruz. HTC’nin her Android cihazından gelen 5$’lık ücret sayesinde şirket Windows Phone için birlikte çalıştığı OEM’lerden topladığı paradan daha fazla bir parayı kasasına koyuyor.

Bu durum, açık bir sistem olduğu Android’in mantığıyla ne kadar örtüşüyor? Üreticiler Google’ın onayını almadan ve kimseye para vermeden Android tabanlı cihaz geliştirebilir, ancak Microsoft gibi bir grup patentlerinden birinin veya birkaçının ihlâl edildiğini düşünerek onları mahkemeye verebilir. Eğer onlar da HTC’nin durumuna düşerse, yani Microsoft kendine ait olan bir patentin cihazlarında kullanıldığını tespit ederse, bu durum ek gelir kalemlerinin ortaya çıkmasına neden olabilir.

Microsoft’un CEO’su Steve Ballmer geçen yıl bu konuda oldukça açık şekilde konuşmuştu: “Android’in ücretsiz oluşu diye birşey söz konusu değil. Patentleri lisanslamanız gerek. HTC bizimle bir lisans anlaşması imzaladı ve Windows için olduğu gibi Android için de lisans ücretleri göreceksiniz.”. Görünüşe göre Microsoft, tepe yöneticisinin çizdiği yol doğrultusunda ilerliyor.

İlgili – Android Community

İLGİLİ HABERLER