Teknoloji

Microsoft Nook’un elektronik kitap ekosistemi için 1 milyar dolar teklif etmiş

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Elektronik baskı sektörünün sürekli gelişimi ve Apple ile Amazon gibi rakiplerinin bu alandaki etkisi Microsoft’un da aklını çelmişe benziyor. TechCrunch’ın haberine göre, Microsoft Nook’un e-kitap ve cihaz ekosistemi için 1 milyar dolarlık bir teklifte bulundu. Haberde yazılım devinin hem Nook Media’ya ait dijital varlıkları hem de şirketin e-kitap okuyucu ve tablet birimini satın almak için teklif verdiği belirtildi.

nook-090513

TechCrunch’ın ortaya çıkardığı belgeler mevcut Nook tabletlerin fazla uzun ömürlü olmayacağını gösteriyor. Nook Media’nın Nook HD gibi Android tabletlerin üretimine 2014 mali yılının bitimiyle birlikte son vermeye hazırlandığı görülürken, şirketin bu tabletler yerine ”üçüncü taraf ortak cihazlar”a odaklanacağı belirtildi. Bu cihazların ne olacağı şu an için tam olarak anlaşılmasa da, yine aynı belgelere göre önümüzdeki yıl içinde tanıtılacaklar. Nook’un e-kitap okuyucu üretimini sonlandırma gibi bir planı henüz olmasa da, kullanıcıların bu cihazlara ilgisinin azalmasına paralel olarak üretimin zamanla azalması bekleniyor.

Nook için işlerin son çeyreklerde iyi gittiğini söylemek pek mümkün değil. Geçtiğimiz şubat ayında Barnes & Noble tarafından açıklanan verilerde 2012’nin sonundaki gelirlerin bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 26 gerilediği belirtilmişti. Ancak cihaz satışlarında yaşanan bu düşüşe rağmen, şirketin içerik satış performansında yaşanan yüzde 7’lik artış dikkat çekici. Bu mevcut tablonun ışığında Nook adına cihaz üretim işinden uzaklaşmanın doğru bir hamle olduğunu söylemek mümkün.

TechCrunch’a göre, mevcut belge listesi Nook’un sahibi Barnes & Noble’ın değerini 1.6 milyar dolar olarak gösteriyor. Microsoft’un Nook için önerdiği rakam oldukça büyük gözüküyor, ancak bu rakam aynı zamanda büyük bir düşüşü de gösteriyor. Zira Nook kurulduğu zaman şirketin piyasa değeri 1.7 milyar dolar olarak belirlenmişti. Microsoft halihazırda şirketin yüzde 16.8’lik hissesine sahip olsa da, kontrolü tamamen ele almanın şirkete Apple ve Amazon gibi rakipleriyle olan mücadelesinde bir fayda sağlayacağı kesin.

İlgili >> TechCrunch

İLGİLİ HABERLER