Manşetler

Microsoft 5.7 inç ekranlı Lumia 950 XL’i resmen duyurdu

microsoft-lumia-950-xl-061015-1

Nokia, bundan neredeyse iki yıl önce “dev” olarak nitelenebilecek Windows Phone işletim sistemli akıllı telefon Lumia 1520’yi tanıtmıştı. 6 inç’lik telefon, o dönemde piyasadaki en büyük Windows Phone cihazı olmuş; aynı zamanda pazardaki en büyük ekranlı telefonlar arasına girmeyi başarmıştı. Büyük ekranlı telefonlar giderek “piyasa standardı” haline gelse de, Microsoft 6 inç telefonunun ayak izlerinden biraz uzaklaşıyor gibi gözüküyor. Şirket, bir süredir konuşulan 5.7 inç ekranlı Lumia 950 XL’e bugün itibarıyla resmiyet kazandırdı.

Lumia 950’nin büyük versiyonu olduğu için, Lumia 950 XL ve Lumia 950 arasında pek çok ortak nokta bulunuyor. İki telefonun ortak özelikleri arasında Microsoft’un “tablet klasmanında likit soğutma” olarak tanımladığı ve Lumia 950 ile Lumia 950 XL’e güçlü işlemcileri kaldırabilme imkanı sağlayan özellik ön plana çıkıyor. Lumia 950 XL’in arkasındaki 20 megapiksel kameranın hemen yanında şirketin “Üçlü LED RGB doğal flaş” şeklinde nitelediği flaş bulunuyor. Microsoft, bu sistem sayesinde insanların normal gözüktüğü ortamlarda kullanıcıların iyi aydınlatılmış fotoğraflar çekebileceğini öne sürüyor. Optik görüntü sabitleme özelliğine sahip kamera, 4K çözünürlüğünde video kaydı da gerçekleştirebiliyor. Lumia 950 XL’in kenarında özel bir kamera tuşunun bulunması da fotoğraf meraklılarını sevindirecek bir gelişme olarak göze çarpıyor.

Microsoft Lumia 950XL, 32 GB dahili hafızaya sahip. Ancak bu alanı microSD kart ile artırmak mümkün. USB Type-C girişi ile şarj edilebilen Lumia 950 XL’in pili, tamamen boşken 30 dakika içinde yüzde 50 oranında dolabiliyor. Bu özelliklerin Lumia 950 için de geçerli olduğunu belirtmek gerekiyor. Lumia 950 ve Lumia 950 XL arasındaki açıklanan farkların en büyüğü ise işlemcilerinin çekirdek sayısında görülüyor. Lumia 950’de altı çekirdekli işlemci bulunurken, Lumia 950 XL’de çekirdek sayısı sekize çıkıyor.

Lumia 950 XL, Windows Hello desteğiyle beraber gelecek. Böylelikle kullanıcıların telefonlarının kilidini sadece yüzlerini göstererek açmaları mümkün olacak. Display Dock ile sağlanan Continuum desteğiyse Lumia 950 XL’e fare, klavye ve monitör bağlanmasını ve akıllı telefonun bir bilgisayar gibi işlev görmesini sağlıyor. Bu özellikle telefonun arayüzü, Windows 10 işletim sistemli bilgisayarlarda kullanılan arayüze fazlasıyla benzer hâle geliyor. Uygulama geliştiricilerinin Continuum desteğinden faydalanmaları için Windows 10’a özel uygulamalar hazırlamaları gerekiyor. Microsoft’un yerleşik uygulamaları ve Office Mobile yazılımı, kutudan Continuum desteğiyle birlikte çıkacak.

Microsoft Lumia 950 XL, ABD’de önümüzdeki ay 649 dolarlık fiyat etiketiyle satışa sunulacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER