Teknoloji

Microsoft HTC ve Samsung’dan Windows Phone cihazlarının tanıtımı için daha fazla para istiyor

Microsoft bir yandan Nokia’ya Windows Phone cihazlarının üretimine yardımcı olmak için para yatırırken bir yandan da Samsung ve HTC’den Windows Phone platformunu tanıtmaları için daha fazla pazarlama bütçesi ayırmalarını istiyor. Her bir üretici yatırdığı paranın nerelere harcanacağına kendisi karar verecek, ancak Windows Phone şefi Andy Lees bu paranın bir kısmının perakendecilere, potansiyel müşterileri platforma çekmeleri için verileceğini belirtti.

Lees, Bloomberg’e yaptığı açıklamada bu promosyonların nasıl işletileceğiyle ilgili bir bilgi vermedi, ancak Windows Phone satış hedeflerine ulaşılması, mağaza içi reklam, müşterilerin dikkatini çekecek farklı etkinlik ve araçların ödüllendirileceğini belirtti. Windows Phone’u rakipleri karşısında güçlü bir alternatif hâline getirmek isteyen Microsoft, şimdiye kadar Windows Phone satışlarından dolayı hayalkırıklığı yaşadı, şirketin CEO’su Steve Ballmer da bunu kabul etti.

Microsoft, Nokia’ya ise farklı muamele gösteriyor. Şirket, Nokia’nın Windows Phone’larının tanıtımı için elini cebine atıyor. İki şirket arasındaki anlaşmanın bir parçası olacak şekilde, Nokia’nın Windows Phone’u kullanmak için ödediği lisans ücreti, Microsoft’un araştırma-geliştirme ve pazarlama için vereceği parayla karşılanıyor. Microsoft’un Nokia’ya ne kadar kaynak aktarmakta olduğu tam olarak belli değil, ancak anlaşma geçen şubat ayında duyurulduğunda “milyon dolarlar”dan bahsediliyordu. Nokia Ar-Ge bütçesini üçte bir oranında azalttı, bunda tabii ki MeeGo planlarını iptal etmesi ve Symbian işlerini başka bir şirkete havale etmesi de etkili oldu.

HTC ve Samsung’un da Windows Phone’un pazarlaması için ne kadar yatıracağı bilinmiyor. Microsoft, HTC ile yapmış olduğu lisans anlaşmasının bir benzerini Samsung ile de yapmıştı. Bu anlaşma ile sadece daha fazla Windows Phone cihazı üretileceğinin garantisi değil, aynı zamanda tanıtıma da katkıda bulunulacağı sözü de verilmiş olmalı.

İlgili – Bloomberg

İLGİLİ HABERLER