Teknoloji

Microsoft dördüncü çeyrekte 4.6 milyar dolar kâr açıkladı

Microsoft mistral

microsoft-logo-mavi-060414 (800 x 600)

Microsoft 2014 mali yılı dördüncü çeyrek finans raporunu açıkladı. Şirket 23.83 milyar dolar gelir üzerinden 4.6 milyar dolar net kâr elde etti. Gelirler geçen yılın aynı döneminde kaydedilen 19.9 milyar dolara göre artış gösterirken, kâr geçen yılın 4.97 milyar dolarlık rakamının biraz altında kaldı.

PC talebindeki artış Intel kadar Microsoft’un da çeyrek yıl finans raporuna olumlu etkide bulundu. Windows için OEM gelirleri bu çeyrekte yüzde 3’lük artış gösterdi, aynı zamanda geleneksel PC satışlarındaki azalışın yavaşlamaya başladığını da işaret etti. Windows gelirlerindeki artışta Windows XP için verilen desteğin geçtiğimiz nisan ayında sona ermesi ve bunun ardından kurumların ve iş yerlerinin PC’lerini değiştirmesinin etkisi de bulunuyor.

Microsoft dikkatini mobil ve buluta yoğunlaştırmaya çalışırken Windows Phone platformunu da yukarılara taşımanın girişimlerini sürdürüyor. Şirket, Nokia’nın Cihazlar ve Servisler biriminin bünyesine katılmasının ardından 5.8 milyon Lumia telefon, 30.3 milyon da Lumia olmayan telefon satışı gerçekleştirdi. Lumia satışları yıldan yıla yüzde 21 oranında düşüş gösteriyor gibi görünüyor, ancak bu rakamın üç aylık dönemin sadece iki aylık dilimini kapsadığını belirtmek gerekiyor. Nokia’nın telefon işlerinin sahibi olan Microsoft önümüzdeki 18 ay içinde giriş ve üst sınıf Windows telefonlarına odaklanmayı planlıyor. Şirket bunun uğruna Asha ve X serilerinden de vazgeçti.

Surface satışları hakkında Microsoft fazla detay vermekten kaçınıyor. Satış rakamlarını açıklamayan şirket sadece Surface’in gelirlere 409 milyon dolarlık bir katkı yaptığını söylemekle yetiniyor. Microsoft’un Surface Mini’yi satmama kararı alması Surface gelirlerine bir darbe indirmiş olmalı, zaten şirket de Surface ile ilgili gelir maliyetleri arasında yeni bir ürünün satılmaması yönünde verilen kararın etkisi olduğunu kabul ediyor.

Xbox tarafına bakıldığında Microsoft’un geride kalan üç aylık dönemde 1.1 milyon Xbox sattığı görülüyor. Ne var ki, bu rakamın ne kadarının Xbox One, ne kadarının Xbox 360 olduğu belirtilmiyor.

Microsoft sunucu ve bulut ürünlerinde iyi performans sergilemeyi sürdürüyor, her ikisi de şirket için giderek daha önemli hâle geliyor. Gelirler yüzde 11 oranında artarak 13.48 milyar dolara çıktı. Bunun içinde Azure bulut servisi, kurumlar ve iş yerleri için Office 365, toptan Windows lisans satışları; Exchange, SharePoint, Lync gibi ürünlerin gelirleri bulunuyor. Odak noktasına bulutu alan bir şirket için bu rakamlar güven verici görünüyor.

Microsoft’un bu son finans raporu yeni CEO Satya Nadella’nın şirketin yeni dönemdeki yönüyle ilgili açıklamalarından hemen sonra geldi. Şirket gelecek bir yıl içinde 18 bin kişiyi işten çıkarmayı planlıyor.

İLGİLİ HABERLER