Eğlence

Microsoft DeLorean hamle tahminiyle video oyunlarda gecikmeyi yok edecek

delorean-microsoft-research-250814

Video oyunların internet üzerinden yayınında gecikmeler en önemli sorunlardan birini teşkil ediyor. Microsoft araştırmacıları DeLorean adını verdikleri kurgusal yürütme sistemi sayesinde bir sonraki hamleniz tahmin ediliyor ve buna uygun şekildeki hareket siz daha hamle tuşuna basmadan önce önünüze getirilecek şekilde işlenmeye başlıyor.

Microsoft Research araştırma laboratuvarı tarafından geçtiğimiz hafta içinde yayınlanan bir makalede DeLorean’in çalışma mantığına dair detaylar veriliyor. DeLorean bir oyuncunun en muhtemel hamlesini belirli bir zaman öncesinde iletmeye başlıyor, oyuncunun oyunla önceki etkileşimlerine dayanarak ilgili video cevabını kullanıcıya sunmak için harekete geçiyor.

Araştırma kağıdında yazılana göre, DeLorean gelecekteki muhtemel çıktılar için kurgusal şekilde işlenmiş sahneler üretiyor ve bunları istemciye, bir girişin sunucuya iletilmesi ve cevabın alınması arasında geçen süre içinde, beklenen hamle daha gerçekleşmeden önce iletiyor. Bu sayede oyuncu herhangi bir gecikmenin farkına varmıyor. DeLorean bunu gerçekleştirmek için gelecekteki giriş tahmini, durum boşluğunda alt örneklemeler ve zaman kaydırması, yanlış tahmin kompanzasyonu ve bant genişliği sıkıştırması gibi kriterleri birlikte değerlendirerek karar veriyor.

Sistem düzgün çalışıyor gibi görünüyor. Doom 3 ve Fable 3 oyunlarıyla yapılan testlerde DeLorean 250 milisaniyeye varan döngü sürelerini maskelemeyi başardı. Bu uzunluktaki bir gecikme genellikle bir oyunun oynanabilir olmasını imkansız kılıyor. Oyuncular yerelde oyun oynamakla DeLorean ile güçlendirilen bulut sistemi arasında bir fark hissetmiyor.

Ne var ki, DeLorean’in bir dezavantajı bulunuyor. Sistemin veri bakımından yoğun kurulumu normal bir gerçek zamanlı oyun yayınına göre beş kat daha fazla bilginin gönderimini gerekli kılıyor. Bu da sistemin kullanımı için sağlam bir bant genişliğinin ve hızın gerekli olduğunu gösteriyor. Zaten DeLorean’in yakın zamanda Xbox’a gelmesi beklenmiyor. Ancak bu sistem gelecekte oyun deneyimine bir hayli fazla etki edecek teknolojiler arasında yer alacak gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER