Teknoloji

Microsoft Color Binoculars uygulamasıyla renk körlerine yardımcı olacak

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

microsoft color binocularsRenk körlüğü genellikle yaşam kalitesini çok düşürmeyen bir sorun olmakla beraber, tahmin edilenden çok daha fazla kişide görülüyor. Bazı vakalarda hafif boyalı gözlüklerle renk körlerinin gerçeğe yakın renkleri görmesi sağlanabiliyor. Ancak bu gözlükler yaygın olarak kullanılmıyor. Microsoft tarafından geliştirilen yeni bir uygulama ise renk körlerinin dünyayı daha net biçimde görmesini mümkün kılıyor.

Color Binoculars adını taşıyan uygulama, akıllı telefonun kamerasını bir tür lens olarak kullanıyor. Uygulamanın altında imzası bulunan Tom Overton, uygulama sayesinde renk körlerinin normalde ayırt etmekte zorlandıkları renk kombinasyonlarını daha kolay biçimde ayırt edebileceklerini belirtti. Overton, uygulamanın ne işe yaradığını anlatırken örneklerden de faydalanmayı ihmal etmedi: “Örneğin, yeşil ve kırmızıyı ayırt etmekte zorluk yaşıyorum. Uygulamamız kırmızıları daha parlak ve yeşilleri daha koyu hâle getiriyor. Böylelikle renkler arasındaki fark daha bariz hâle geliyor. Uygulama kırmızı ve yeşil gibi zor renk kombinasyonlarını pembe ve yeşil gibi daha kolay ayırt edilebilen kombinasyonlara dönüştürüyor.”

Overton normalde Microsoft’un Cortana ekibinde çalışan bir yazılım mühendisi. Overton, uygulamayı Microsoft’un kendi içindeki deneysel uygulama geliştirme birimi Garage’ın çatısı altında hazırladı. Kendisi de renk körü olan Overton, uygulamayı yine renk körü olan kuzenine gösterdiğini ve onun da uygulamayı çok sevdiğini belirtti. Overton, uygulama sayesinde yemek yaparken etin pişmiş olup olmadığını anlayabildiğini belirtmeyi ihmal etmedi.

Microsoft Color Binoculars App Store’da yerini aldı

Renk körlerinin gerçek renkleri görmesini sağlayan uygulama, renk körü olmayanların da renk körlerinin içinde bulunduğu koşulları anlamasına ve empati kurmasına yardımcı oluyor. Color Binoculars uygulaması iTunes App Store’da yerini alsa da, şu an için Türkiye mağazasından indirilemiyor.

İLGİLİ HABERLER