Teknoloji

Microsoft Cities Unlocked ile görme engellilere daha geniş hareket alanı sağlıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

microsoft-cities-unlocked-271115

Microsoft, iki yıldır oldukça iddialı bir proje üstünde çalışıyor. “Cities Unlocked” adını taşıyan söz konusu proje, gelişmiş GPS ve akıllı telefon teknolojilerinin yardımıyla görme engellilerin şehirleri tek başına dolaşmasını sağlıyor.

Cities Unlocked’u ikinci aşamasında test eden İngiliz gazetesi The Telegraph, projenin geldiği noktayı gözler önüne serdi. Microsoft Cities Unlocked, artık sadece kullanıcıları hedef noktalarına götürmekle yetinmiyor ve popüler konumların da yardımıyla görme engellilerin o anda bulundukları noktayı daha iyi kavramalarını mümkün kılıyor.

Microsoft, projenin testlerinde duyma problemi yaşayanlar için araçlar üreten GN Store Nord tarafından üretilen özel bir baş üstü kulaklığından faydalanıyor. Söz konusu kulaklıkta ivmeölçer, jiroskop, pusula ve farklı noktalara yerleştirilmiş hoparlörler bulunuyor. Bu hoparlörler sayesinde sesin farklı yerlerden geldiği izlenimi daha rahat oluşturulabiliyor.

Görme engelliler için dışarıdayken nerede oldukları bilmenin fazlasıyla rahatlatıcı bir olduğunu söylemek, yanlış bir çıkarım olmayacaktır. Rehber sisteminin bir parçası olan Microsoft Soundscape uygulaması ise GPS yardımıyla konum tespiti gerçekleştiriyor.

Kapalı bir konuma geçildiğinde ise sistem, mağazalar ve binalardaki Bluetooth alıcılarıyla kullanıcılara bulundukları yere ilişkin bilgiler sağlanıyor. Bu noktada işler biraz karışıyor. Genellikle mağazadaki müşteri hareketlerini takip etmek için yerleştirilen Bluetooth vericiler, halihazırda fazla yaygınlaşmış değil. Buna ek olarak, mevcut vericilerin görme engellilere konum bilgisi sağlayabilmeleri için yeniden programlanmaları da gerekiyor.

Microsoft’un projesi halihazırda kullanımda olan teknolojilerden farklı biçimde yararlanabilmesi nedeniyle dikkat çekiyor. Ancak Microsoft Cities Unlocked ile görme engellilerin sokaklarda daha rahat dolaşabilmeleri için biraz daha beklemek gerekiyor. Halen testleri devam eden özelliğin kısa vadede yayınlanması öngörülmüyor.

İLGİLİ HABERLER