Manşetler

Microsoft 2015 ikinci mali çeyrek finans raporu: Lumia ve Surface’de yükseliş, Xbox’ta düşüş

microsoft yapay zekâ

microsoft-logo-duvar-060614 (800 x 600)

Microsoft 2015 ikinci mali çeyrek yılına ait finans raporunu açıkladı. Şirket geride kalan Ekim-Aralık 2014 döneminde 26.5 milyar dolar gelir üzerinden 5.8 milyar dolar net kâr elde etti. Bu, geçen yılın aynı dönemine göre gelirlerde yüzde 8’lik artış anlamına geliyor, ancak kârda yüzde 10’luk bir azalma meydana geldi.

Microsoft’un kârlılığının azalmasındaki en büyük pay Nokia’nın satın alınmasına ait. Microsoft’un belirttiğine göre entegrasyon ve yeniden yapılandırma faaliyetleri şirkete 243 milyon dolar gibi bir maliyet çıkardı. Bu arada 2015’in ikinci mali çeyreğinde rekor sayıda Lumia telefon satışı gerçekleştirildi, ancak Xbox satışları geçen yılın aynı dönemine göre düştü.

Surface birimi yılı iyi bir performansla kapattı. Finans raporuna göre, geride kalan çeyrek yıllık dönemde 1.1 milyar dolarlık gelir elde edildi. Bu, 2014 mali yılının ikinci çeyreğine göre yüzde 24’lük bir artışın kaydedildiği anlamına geliyor. Microsoft o dönemde Surface ile 893 milyon dolarlık gelir elde etmişti.

Microsoft 2015 ikinci mali çeyrekte 10.5 milyon Lumia telefonu sattı, bu da şirkete 2.3 milyar dolar gelir getirdi.

Xbox tarafında 6.6 milyon birimlik satış gerçekleştirildi. Bu geçen yılın aynı döneminde gerçekleştirilen 7.4 milyon dolarlık satışın epey altına inildiğini gösteriyor. Geçen yılın aynı döneminde Xbox One yeni piyasaya çıkmıştı ve büyük bir ilgi dalgası mevcuttu. Bunun yanı sıra Xbox One ve Xbox 360 paketlerinin indirimli fiyatlarla sunulmasının da gelirleri azalttığı söyleniyor.

Office 365 geride kalan çeyrek yılda 2.2 milyon kullanıcı kazanarak toplamda 9.2 milyon aboneye ulaştı. Microsoft’un bulut gelirleri, Office 365’in de katkılarıyla yıldan yıla yüzde 114’lük artış gösterdi.

PC tarafı iyi bir performans göstermemiş gibi görünüyor. OEM’lerden gelen Windows Pro gelirleri yüzde 13 azalırken, Windows’un Pro olmayan versiyonu da aynı dönemde yüzde 13’lük bir azalma kaydetti. Ne var ki, lisans gelirlerinde yüzde 3’lük bir artış meydana geldi.

İLGİLİ HABERLER