Manşetler

Microsoft 2015 mali yılının üçüncü çeyreğinde Lumia ve Surface satışlarını artırmayı başardı

microsoft copilot ai
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

microsoft-logo-mwc-2015

2015 mali yılının üçüncü çeyreğine ait finansal sonuçlarını açıklayan Microsoft, üç aylık dönemi 21.7 milyar dolar gelir ve 4.98 milyar dolar kâr ile tamamladı. Gelir geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 6 oranında artsa da, kâr miktarı yüzde 12 oranında azaldı. Microsoft tarafından yapılan açıklamada finansal sonuçların Nokia’nın Cihazlar ve Servisler biriminin satın alınmasından doğan 190 milyon dolarlık entegrasyon ve yeniden yapılanma maliyetlerini kapsadığının altı çizildi. Kârdaki düşüşe rağmen, Lumia ve Surface cihazların satışındaki artış ve buluttaki etkileyici büyüme de sonuçlarda dikkat çeken önemli unsurlar arasında yer alıyor. Önümüzdeki hafta gerçekleştirilecek Build konferansında 2015’in geri kalanı için yol haritasını açıklayacak olan şirkette CEO Satya Nadella’nın farklı platformlarda mobil ve bulut deneyimlerine neden bu kadar önem verdiği de açıklanan sonuçlar sayesinde daha iyi anlaşılıyor.

Üçüncü çeyreğini geride bırakan Surface Pro 3, hız kesmeden yoluna devam ediyor. Geride kalan çeyrekte Microsoft’un Surface kaynaklı geliri 744 milyon dolara ulaştı. Bu rakam bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 44’lük bir artış anlamına geliyor. Microsoft, hangi Surface modelinin ne kadar sattığını açıklamama konusundaki yaklaşımını da sürdürüyor.

Oyun pazarındaki performans konusunda ise Microsoft daha da ketum bir tavır takınıyor. Hangi Xbox modelinin ne kadar sattığını açıklamayan şirket, toplam Xbox satış rakamı konusunda da sessiz kalmayı tercih ediyor. Dolayısıyla Xbox’ın 2014’ün son üç ayındaki yoğun satış döneminin ardından nasıl bir çizgide ilerlediğini söylemek zorlaşıyor. Şirketin Xbox konusunda açıkladığı tek rakam, platform gelirinin bir önceki yıla kıyasla yüzde 17 oranında azalması oldu.

Microsoft, Windows 10 yayınlanana kadar amiral gemisi bir Windows telefonunu piyasaya sürmeyeceğini daha önce açıklamış ve bu ara dönem içinde uygun fiyatlı bazı modelleri görücüye çıkarmıştı. Geride kalan çeyrekte 8.6 milyon Lumia cihazı satmayı başaran şirket, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18’lik artış kaydetti. Microsoft, Nokia’nın Cihazlar ve Servisler birimini geçtiğimiz yıl bu zamanlarda devralmış ve o dönemde iki şirket de Lumia satış rakamları konusunda bir açıklama yapmamıştı. Microsoft’un Windows Phone geliri ise bir önceki yıla göre yüzde 16 oranında azaldı.

Microsoft’un Windows 10’a son şeklini verme konusundaki çalışmaları devam ederken, PC pazarının kırılgan yapısında bir değişiklik gözükmüyor. Windows işletim sistemli cihaz üreticilerinden gelen gelirler yüzde 22 oranında azalırken, bu düşüşün hem kurumsal PC satışlarındaki gerilemeye hem de PC pazarının genel durumuna bağlı olduğu belirtildi. Office’in finansal performansı ise şirket adına “ortaya karışık” bir tablo çiziyor. Kurumsal gelirlerin artışına önemli bir katkıda bulunan Office’in bireysel kullanıcı geliri bir önceki yıla göre yüzde 41 oranında azaldı. Söz konusu düşüşte Office 365’e geçiş süreci ve Office’in yaygın olarak kullanıldığı Japonya pazarındaki zayıf performans etkili oldu. Office 365’in bireysel abone sayısı ise 12.4 milyona yükseldi. Bu da Microsoft’un müşterilerini geleceğin bulutta olduğuna ikna etme konusunda başarılı olduğunu gösteriyor.

Office 365, Azure ve Dynamics CRM Online sayesinde Microsoft’un kurumsal bulut gelirinde yüzde 106 oranında etkileyici bir artış kaydedildi. Microsoft CEO’su Satya Nadella, müşterilerinin kurumlarını dönüştürmek adına Microsoft’a güvenmeye devam etmeleri sonucunda ortaya bu etkileyici büyümenin çıktığını belirtti ve önümüzdeki hafta Build konferansında hem kurumları hem de bireysel müşterileri daha da güçlendirecek yeni çözümleri hakkında bilgi vereceklerini sözlerine ekledi.

İLGİLİ HABERLER