Ulaşım

Mercedes @yourCOMAND akıllı otomobil sistemi kapsamında sunmayı planladığı servisleri detaylandırdı

Mercedes Benz, CES’te internete bağlı otomobil vizyonunu sergiliyor. Otomobil devinin vizyonunda geleceğin otomobilleri sadece sizinle, telefonunuzla veya sosyal ağlarla değil, kendileri arasında ve bulut sunucularıyla da iletişim hâlinde olacak. Şirket, @yourCOMAND adını verdiği ve bir akıllı telefon bağlantısına ihtiyaç duyan araç içi iletişim, eğlence ve navigasyon sistemini, sürekli evrim hâlinde olup hızlı bir şekilde eskiyen araç içi eğlence sistemlerini canlı tutmaya yarayacak bulut servislerini ve aralarında yol bilgilerini sürücüye detaylı bir şekilde göstermeyi amaçlayan kafa üstü ekranın da bulunduğu geleceğe dönük çeşitli projelerini CES 2012’de sergiliyor.

Mercedes Benz’in DICE olarak andığı “Dinamik ve Sezgisel Kontrol Deneyimi” çerçevesinde aracın hız, motor verimliliği, navigasyon ve diğer bilgileri ön panelde gösterilebilir. Konum bazlı servisler de diğer bilgilerin çekilip çeşitli şekilde araç içindekilere yansıtılmasına yardımcı olabilir. Örneğin, bir eğlence kulübünün önünden geçerken buna uygun bir şarkı araç içi ses sistemi tarafından otomatik olarak çalınabilir. Çeşitli bölge veya yerler için yerel haber ve bilgiler de basit bir hareketle rahatlıkla görüntülenebilir.

Mercedes-Benz’in başı Dr. Dieter Zetsche “Akıllı telefon sadece bir iletişim aracı olmaktan öteye geçtiği kadar akıllı otomobiller de sadece bir taşıma aracı olmanın ötesine geçebilir.” diye konuştu. Zetsche, iletişim ve mobilite arasındaki arayüzlerde inovasyon için büyük bir potansiyelin bulunduğunu ve kendilerinin buna erişmek niyetinde olduklarını belirtti. Zetsche araç içi telemetri bilgilerinin de insanların otomobillerini birbirleriyle rastgele paylaşmalarına kapı açabileceğine inanıyor. Örneğin, herhangi bir yerde bir otomobile ihtiyaç duyan bir kişi en yakınındaki aracı bir şekilde görebilir ve onu kullanmak, onda yer alan boş bir koltuğu kapmak için gerekli adımı atabilir. Bu amaç dahilinde geliştirilen Called CarTogether servisi Facebook’u bir organizasyon aracı olarak kullanıyor. Araç paylaşım işi belki orta vadede gerçekleşebilir. Kısa vadede araç içi sistemlere medya, sosyal ve konum tabanlı içeriklerin eklenmesini beklemek daha gerçekçi gibi görünüyor. Mercedes, Facebook’taki arkadaşların konumlarının üç boyutlu bir şehir haritası üzerinde görüntülenebileceğini söylüyor.

Mercedes’in Avrupa’da satılan çeşitli modellerinde internet erişimi sunuluyor. Kullanıcılar COMAND Online sisteminin bir parçası olan Mercedes Apps mağazasına da erişim hakkına sahip.

İlgili – Mercedes-Benz
İlgili – Mercedes-Benz Türkiye Blog

İLGİLİ HABERLER