Teknoloji

Megaupload kurucusu Kim Dotcom ABD’ye iade edilebilir

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Kim Dotcom

Megaupload kurucusu Kim Dotcom, hakkında telif hakkı ihlali, kara para aklama ve şantaj suçlamalarının bulunduğu ABD’ye iade edilebilir. ABD’nin Yeni Zelanda’ya sunduğu iade talebini değerlendiren hakim Nevin Dawson, Dotcom ve ortakları Mathias Ortmann, Finn Batato ve Bram van der Kolk’un iadesi konusunda sunulan gerekçeleri yeterli buldu. İadenin gerçekleşmesi durumunda Dotcom ve arkadaşlarını ABD’de uzun bir mahkeme ve muhtemelen hapis süreci bekliyor.

Kim Dotcom, 2012 yılının ocak ayında ABD tarafından şirketi Megaupload ile insanları korsan içerik tüketimine teşvik ederek müzik ve film stüdyolarını 500 milyon doları aşkın bir miktarda zarara uğratmakla suçlanmıştı. Suçlamaların ardından Yeni Zelanda’nın Auckland şehrinde bulunan evinde tutuklanan Dotcom, daha sonra kefaletle salıverilmişti. Yeni Zelanda mahkemelerinin ABD’nin Dotcom için sunduğu iade talebini karara bağlaması ise neredeyse dört yıl sürdü.

Mahkemenin aldığı karar, Dotcom ve arkadaşlarının hemen ABD’ye gönderileceği anlamına gelmiyor. Dotcom’un avukatlarından Ira Rothken, Dotcom ve ortaklarının karara Yeni Zelanda Yüksek Mahkemesi nezdinde itiraz edeceğini açıkladı.

Dotcom’un eylemlerinin mağduru olarak nitelenen müzik ve film şirketleri için süreç, Megaupload’un 2013’te kapanmasıyla sona ermişti. Dotcom bir süre sonra Mega ismiyle yeni bir servis daha kursa da, aynı etkiyi yaratmayı başaramamıştı. Ancak korsanla mücadele eden kurum ve şirketler, Almanya’da doğan ve Yeni Zelanda’da yaşayan bir adamın korsanlık nedeniyle suçlandığı ABD’ye iadesinin gelecekte başka Dotcom’ların ortaya çıkmasını engelleyebileceğine inanıyor.

İLGİLİ HABERLER