Teknoloji

McLaren F1’in bakımı için 20 yıllık laptop gerekiyor

mclaren f1

mclaren f1McLaren’in F1 süper otomobili birçok açıdan özel. Şimdiden dünyanın doğal emilimli motora sahip en hızlı seri üretim otomobili olma niteliğine sahip olan bu otomobilden McLaren toplamda 106 adet üretecek. Jalopnik geçtiğimiz günlerde McLaren’i ziyaret etti ve F1 ile ilgili bir başka ilginç noktayı keşfetti. McLaren bu otomobillerin bakımında 20 yıllık dizüstü bilgisayarı kullanıyor, mevcut 100 F1’in bakımı için 90’ların başında çıkmış olan bir Compaq dizüstü bilgisayar kullanılıyor.

Bir McLaren yetkilisinin Jalopnik’e yaptığı açıklamaya göre bu özel Compaq dizüstü bilgisayarlarının kullanılmasının nedeni, bunların özel olarak yapılmış bir CA kartıyla çalışması. CA kartı DOS tabanlı bilgisayar yazılımıyla otomobil arasında bir arayüz işlevi görüyor.

Eğer CA kartının ne olduğunu bilmiyorsanız, Jalopnik yorumcusu Mike Herbst bunun Conditional Access (Koşullu Erişim) kartı olduğunu belirtiyor. Modern PC’ler özel erişim kodları içeren akıllı kartları veya USB anahtarları kullanarak hassas sistemlere erişebiliyor. CA kartı ise güvenlik ve kopya korumasına karşı geliştirilmiş entegre sistemin bir parçası olarak özelleştirilmiş bir donanım şeklinde kullanılıyor.

mclaren-f1-030516

McLaren, F1’lerin servisini sürdürmek için Compaq LTE 5280 dizüstü bilgisayarlarını bünyesinde tutmaya devam ediyor. Buna rağmen şirket modern dizüstü bilgisayarlarla uyumlu yeni bir arayüz üzerinde de çalışmalarını sürdürüyor, böylelikle şirket tarih olmuş makinelerin avını sürdürmek zorunda kalmayacak.

Şu an için 20 yıllık Compaq makineler, dünyanın en hızlı seri üretim otomobilinin servisini sürdürmek için büyük önem taşıyor. 10 milyon dolardan daha fazla para eden bu otomobiller için bu kadar eski bir bilgisayara gerek olması da ilginç bir ayrıntı olarak kayıtlara geçiyor.

İLGİLİ HABERLER