Teknoloji

Marka davasını kaybeden RIM BBX’i BlackBerry 10 olarak yeniden adlandırdı

RIM, gelecek nesil akıllı telefon ve tabletlerinde yüklü gelecek işletim sisteminin adını değiştirmek zorunda kaldı. Ekim ayında duyurulan QNX tabanlı işletim sisteminin BBX adını taşıyacağı belirtilmişti. Ancak ticari marka davasında RIM’in aleyhinde bir karar çıkınca Kanadalı şirket bunun adını BlackBerry 10 olarak değiştirmek zorunda kaldı.

Basis International adlı bir yazılım şirketi BBX adının haklarını daha önce tescil ettirmiş. RIM’in BBX adlı yeni işletim sistemini duyurmasından sonra harekete geçen şirket RIM’e geçici sınırlama bildirimi çıkarılmasını sağladı. Bu durumda RIM, dün Singapur’da başlayan BlackBerry DevCon etkinliğinde söz konusu adı kullanamadı.

Basis’e göre RIM, BBX adının kullanımının bırakılması konusundaki taleplerini yanıtsız bıraktı, bu nedenle onlara da ihtiyati tedbir kararı aldırmaktan başka çare kalmadı. Mahkeme her iki şirketin birbirlerine doğrudan rakip olmadıklarını kanısına vardı,  ancak BBX adıyla çıkacak ürünlerin birbirleriyle bağlı olduğuna ve aynı müşteri sınıfını hedeflediğine kanaat getirdi.

Basis geliştirdiği yazılım platformuna da BBX adını vermiş. Şirketin düşüncesine göre RIM, aslında her platformu destekleyen bir ürün çıkaran Basis’in müşterilerinde veya potansiyel müşterilerinde her iki platformun birbiriyle bağlantılı olduğu konusunda yanlış bir izlenim uyandırabilir. Zaten mahkeme de kararında söz konusu izinsiz kullanımın müşterilerin veya olası müşterilerin kafasında BASIS’in geliştirme araçlarının sadece RIM’in BBX işletim sistemiyle uyumlu çalışacağına dair yanlış bir izlenim uyandırabileceği kanısına vardı.

Sonuç olarak RIM’in daha önce BBX olarak adlandırdığı QNX tabanlı işletim sisteminin yeni adı BlackBerry 10. BlackBerry 10 yüklü cihazları 2012 ile birlikte görmeye başlayacağız.

İlgili – Guardian

İLGİLİ HABERLER