Teknoloji

Mark Zuckerberg Facebook’un İsveç’teki veri merkezinin fotoğraflarını paylaştı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

facebook veri merkezi mark zuckerbergVeri merkezlerinin sıcaklığını olması gereken seviyede tutmak ve bu merkezlerin enerji tüketimini kontrol etmek, teknoloji şirketlerinin geçmek bilmeyen baş ağrıları arasında yer alıyor. Her şirket, bu baş ağrısından kurtulmak için farklı yollar deniyor. Google yapay zeka ile maliyetleri azaltmaya çalışırken, Microsoft veri merkezlerini suyun altına taşımak için testler gerçekleştiriyor. Facebook ise veri merkezlerini soğuk bir ülkeye taşımak gibi basit ama etkili bir çözümü uyguluyor.

facebook-veri-merkezi-290916-2Facebook bu doğrultuda yıllar önce İsveç’in kuzeyindeki Luleå şehrinde bir veri merkezi kurmuştu. Kuzey Kutup Dairesi’nin sadece 112 kilometre güneyinde bulunan veri merkezi, Facebook CEO’su Mark Zuckerberg için halen bir gurur kaynağı olmaya devam ediyor gibi görünüyor.

Mark Zuckerberg gelişmiş Facebook teknolojisini herkesin görmesini istiyor

Facebook sayfası aracılığıyla Luleå veri merkezinin çok sayıda fotoğrafını paylaşan Zuckerberg, paylaşım gerekçesini açıklamayı da ihmal etmedi. Facebook kurucusu, şirketinin dünyanın dört bir yanına götürdüğü gelişmiş teknolojiye ait bazı nadir fotoğrafları göstermeyi istediğini belirtti.

Temelinde ileri bir teknoloji yatsa da, Facebook’un Luleå veri merkezini tanımlamak için en uygun sıfat “sade” olabilir. Google’ın veri merkezlerinde borular bile renkliyken, Zuckerberg’in paylaştığı fotoğraflar Luleå’da mavi ve grinin hakimiyetini sergiliyor.

facebook-veri-merkezi-290916-3Veri merkezleri için “dijital ekonominin motorları” tanımlaması rahatlıkla kullanılabilir. 19. yüzyıl fabrikaları gibi eski endüstri ikonlarına kıyasla oldukça sessiz olsalar da, veri merkezleri de minimalist estetikleriyle önümüzdeki on yıllarda “tanımlayıcı” bir kimlik kazanabilir.

İLGİLİ HABERLER