Teknoloji

MacBook Pro’nun yenilerinde açılış sesi etkin değil

apple macbook pro

macbook proApple’ın ürün serisi 1998 yılından beri neredeyse tamamen değişmiş olsa da, aynı kalan tek bir şey vardı. O da bilgisayar açıldığında çalan sesti. Ancak yeni MacBook Pro ile birlikte, o bilgisayarın bir Mac olduğunu belli eden fa majör diyez sesi de iyice arka plana itiliyor.

Pingle.com sitesi ilk olarak güncellenmiş MacBook Pro’ya özel olarak hazırlanmış bir Sık Sorulan Sorular sayfasında bu sesten bahsedilmediğini fark etmiş. Daha sonra da bu dizüstü bilgisayarın çalışan bir versiyonu aracılığıyla söz konusu değişikliği doğrulamış.

Ne var ki, 9toMac sitesi, bu sesin aslında tamamen kalkmadığını, sadece etkin hâle getirilmediğini söylüyor. NVRAM üzerinde oynama yapılarak sesin tekrar etkinleştirilebileceği belirtiliyor. Sesi tekrar açmak isteyen kullanıcıların Terminal uygulamasını açması ve komut satırına sudo nvram BootAudio=%01 yazmaları tavsiye ediliyor. Konuyla ilgili detaylar burada yer alıyor.

Bu başlangıç müziği 1990’ların sonundan beri Mac’lerin bir demirbaşı hâline gelmişti. Bu ses kullanıcıya cihazlarında başlatma sırasında herhangi bir sorunun bulunmadığını işaret ediyordu. Müziğin devre dışı bırakılması sınıf, toplantı odası veya halka açık diğer alanlarda bilgisayarın açılışı sırasında yüksek ses ile insanların rahatsız edilmesi önlenecektir. Zaten Apple, MacBook Pro’ları, tamamen kapalı olsalar bile açıldıkları anda çalışmaya başlayacak şekilde ayarladığı için bu sesin olması da çok büyük fark yaratmayacaktı.

Aslında açılış sesi yıllar boyunca değişiklik gösterdi, ancak iMac G3’ten bu yana mevcut ses kullanılıyordu. Apple 2012 yılında bu ses için ticari marka hakkını da almıştı.

İLGİLİ HABERLER