Teknoloji

Macaristan internet veri transferlerini vergilendirmek istiyor

macarsitan-bayrak-231014

Macaristan hükümeti geçtiğimiz salı günü bütçe açığıyla mücadele adına tartışılacak bir yöntem önerdi. Hükümet internet servis sağlayıcılarını web üzerinden gerçekleştirdikleri veri transferlerini vergilendirme teklifinde bulundu. Yeni vergi düzenlemesi çerçevesinde servis sağlayıcılarının transfer ettikleri her bir gigabayt veri için 150 forint (1.3 TL) vergi kesilmesi planlanıyor.

Teklifin detayları konusunda henüz nihai karar verilmemiş olsa da, şirketler ve internet kullanıcıları şimdiden yeni düzenlemenin kendilerine getireceği ekstra yükten dolayı endişe duyuyor. Macar yetkililer ise bu yeni düzenleme sayesinde en az 8 milyon forint (18 milyon TL) gelir elde edilebileceğini belirtirken, diğer kaynaklar bu yasayla elde edilecek gelirin 1.6 milyar TL’ye kadar ulaşabileceğini ifade etti. Reuters’in haberine göre, bu rakam ülkenin tüm internet endüstrisinin yarattığı gelirin üstünde bulunuyor.

Macaristan ekonomik açıklarını kapatmak adına özel sektörün diğer kollarında da ekstra vergi uygulamasına gitse de, kamuoyu bu vergilere olumsuz yaklaşıyor. Yeni tasarıda verginin internet servis sağlayıcılarından kesileceği belirtilse de, ülkedeki internet kullanıcıları faturanın kendilerine çıkacağını düşünüyor. Önümüzdeki pazar günü binlerce kişinin bu yeni vergi tasarısını protesto etmek için yürümesi bekleniyor.

İLGİLİ HABERLER