Teknoloji

Lytro’dan ışık alan teknolojili yeni bir kamera: Illum

Kendi markasını taşıyan ve türünün ilk örneği olan kamerasını 2011 yılında çıkaran Lytro, Illum adını verdiği yeni kamerasıyla başlattığı çizgiyi devam ettiriyor.

lytro-illum-230414Illum orijinal modelin kutu şekilli görünümünün aksine daha geleneksel tasarımıyla dikkat çekiyor. Kullanıcı arayüzü elden geçirilmiş bir Android sürümüyle çalışan makine çerçeve içine aldığınız görüntünün üç boyutlu hâlini anında gösteriyor.

Lytro’nun ışık alanı teknolojisi ışık ışınlarının vektör yönünü de yakalayarak geleneksel kameralara göre daha fazla ışık bilgisini ölçebiliyor. Bu ek bilgi sayesinde sahnede daha önceden odaklama yapma ihtiyacı duyulmuyor. Kamera gerekli olan tüm bilgileri yakaladığı için siz çekim sonrasında da istediğiniz noktaya odaklama yapabiliyorsunuz.

Odaklama yapma zorunluluğunun olmaması Lytro kameranın sabit görüntüleri daha hızlı çekmesini sağlıyor. Hareket eden sensör sayesinde de üç boyutlu sahneler geleneksel kameralarda olduğu gibi ikinci bir lense ihtiyaç olmadan elde edilebiliyor.

Illum selefine göre bazı avantajlara da sahip. Daha büyük 1″ sensör, 30-250mm eşdeğer lens aralığıyla odak derinliğinde daha yüksek kesinlik gibi artılar barındırıyor. 4 inç, hareket ettirilebilir 480p dokunmatik ekran barındıran makinenin üzerinde fiziksel kontroller de yer alıyor.

Yeni tasarım ve teknik özellikler makinenin fiyatında biraz artışa da sebep oluyor. Illum haziran ayında 1599 dolarlık fiyattan yurt dışında satışa sunulacak. Halbuki orijinal Lytro bundan dört kat daha ucuzdu. Ön siparişler de 1499 dolarlık fiyat üzerinden gerçekleştiriliyor, mevcut Lytro makine sahiplerine de satış fiyatı üzerinden 200 dolarlık indirim yapılıyor.

İlgili >> DPreview

İLGİLİ HABERLER